Prečo máte vyrážky na pokožke hlavy a ako ich ošetrovať

Odborne aktualizované: 27/10/2020

Už ste si niekedy škrabali hlavu a mysleli ste si, že máte vyrážky? Aj keď to nie je najpríjemnejšie, naozaj môžete dostať vyrážky na pokožke hlavy. Existuje niekoľko rôznych príčin a dôvodov prečo sa objavujú, ale obvykle sa netreba znepokojovať. Našťastie nie je potrebné viac trpieť – identifikovaním príčiny vyrážok na pokožke hlavy ste nielen lepšie pripravení na ošetrenie tohto stavu, ale tiež môžete kedykoľvek v budúcnosti predchádzať nepríjemnému svrbeniu hlavy!

Prečítajte si informácie od Anne Thestrup Meimbresse

Anne, lekáreň vo Varde
Anne má titul MSc v odbore Farmácia na University of Southern Denmark a niekoľko rokov pracuje ako farmaceutka v lekárni v dánskom Varde. Poskytuje rady zákazníkom aj lekárom týkajúce sa správneho používania zdravotníckych výrobkov.

Symptómy výskytu vyrážok na pokožke hlavy

Keďže existuje mnoho rôznych faktorov alebo podmienok, ktoré spôsobujú vyrážky, hrčky, cysty, alebo akné na pokožke hlavy, existujú aj rôzne príznaky a symptómy.

Vo väčšine prípadov vznikajú na hlave pupienky, ktoré sú pocitovo jemné a svrbivé. Niekedy sa tieto vyrážky objavujú ako vločkové, zapálené a jasno červené. U niekoho pokožka hlavy pôsobí ako mastnejšia a aj vlasy sú oveľa mastnejšie, napriek pravidelnému umývaniu. Niekedy sa vytvoria vyrážky po celej pokožke hlavy, inokedy sa bolestivé vyrážky vyskytujú okolo línie vlasov a okolo výstrihu.


Ak vyrážky pretrvávajú dlhšiu dobu, môžu ovplyvniť okolité vlasové folikuly a oslabiť vlasové korienky aj rast vlasov. Keď sa vyskytuje mnoho zapálených miest, na ktorých sa človek opakovane škriabe, vlasy v okolí hrčiek sa môžu stratiť.

Pokiaľ ide o svrbivé vyrážky, ktoré sú výsledkom akné alebo folikulitídy pokožky hlavy, pupienky bývajú malé a svrbivé.  Tieto pupienky sa však môžu vyskytovať na pokožke hlavy vo forme;

  • Miernej, vrátane otvorených a uzavretých komedónov
  • Strednej, vrátane papúl a pustúl, ktoré sú viditeľné na povrchu pokožky
  • Ťažkej, vrátane nodúl a cýst, ktoré sú uviaznuté pod kožou

Ak sa tento stav pokožky hlavy nelieči, ťažké formy akné sa môžu vyvinúť do čiernych kôrovitých fľakov, ktoré zanechávajú trvalé jazvy. Vo väčšine prípadov sa pupienky na pokožke hlavy dajú  ošetrovať bežne dostupným prípravkami, ale ak máte obavy, že pupienky sa ešte nestratili a mohli by znamenať iné ochorenie pokožky, odporúčame navštíviť lekára.

Preskúmanie fyzického vzhľadu a usporiadania vyrážok môže pomôcť pri diagnostikovaní príčiny problému a tak prispieť k liečbe a prevencii stavu pri jeho opakovanom výskyte v budúcnosti.

Príčiny vzniku vyrážok na pokožke hlavy

Vyrážky, ktoré sa objavujú na pokožke hlavy, sú menej bežné ako vyrážky, objavujúce sa na tvári, chrbte alebo rukách. Neznamená to však, že stav je vážny – väčšina dočasných pupienkov na pokožke hlavy je neškodných, hoci je možné, že tieto symptómy odkazujú na zmeny zdravotného stavu, ktorým je potrebné venovať pozornosť.

Ak si stále kladiete otázku ‘prečo mám vyrážky na pokožke hlavy?‘ nasledujúci zoznam vám pomôže určiť niektoré najbežnejšie príčiny;

Seboroická dermatitída

Je to bežný stav kože, ktorý zasahuje hlavne pokožku hlavy. Pacienti obvykle majú suchú vločkovú pokožku na hlave, ktorá sa obvykle vzťahuje k lupinám. Seboroická dermatitída môže tiež napadnúť ostatné časti tela, ktoré sú mastnejšie, ako je tvár, záhyby okolo nosných dierok, obočie, uši, očné viečka a hrudník. Väčšinou sa stav upraví bez potreby ošetrenia, avšak denné čistenie týchto oblastí jemným mydlom a šampónom môže redukovať mastnotu a nahromadenie odumretej kože.

Presná príčina tohto stavu nie je známa, ale pri rozvoji seboroickej dermatitídy hrajú úlohu gény a hormóny. Postihuje ľudí bez ohľadu na vek a pohlavie. Bežné symptómy zahrňujú začervenanie, svrbenie, mastnotu, alebo opuch kože a kôrnaté vločky, ktoré sú bielej alebo žltkastej farby.

Folikulitída

Tento stav je zápalom vlasových folikulov a môže sa objaviť kdekoľvek na tele, kde rastú vlasy, najčastejšie sa však vyskytuje na brade, alebo na pokožke hlavy. Folikulitída nastáva, keď sa vlasové folikuly zapália v dôsledku podráždenia, holenia hlavy, alebo keď sa upchajú.

Keď sa vlasové folikuly poškodia, sú náchylnejšie na infekciu. V mnohých prípadoch folikulitídy sa poškodené folikuly infikujú stafylokokovými baktériami, následkom čoho sa okolo nich tvoria biele a svrbivé pustuly alebo pupienky. Tieto nakoniec kôrnatejú, ale niekedy pri ťažkých stavoch sa premenia na bolestivé vriedky.

Psoriáza pokožky hlavy

Je to bežná porucha kože, ktorá spôsobuje vyvýšené, začervenané a vločkové plochy na pokožke hlavy. V závislosti od stupňa stavu, môže sa objavovať ako jednotlivé, alebo početné plochy na pokožke hlavy a môže sa rozšíriť na zadnú časť krku, alebo na čelo. Niektorí ľudia majú miernu formu psoriázy, kým iní trpia pre hrubé skôrnatené bolestivé miesta, ktoré môžu spôsobovať intenzívne svrbenie a viesť k vypadávaniu vlasov.

Psoriáza nie je nákazlivá, v skutočnosti nie je známa jej príčina, ale predpokladá sa, že môže ísť o poruchu imunity.

Upchaté vlasové folikuly a póry

Všetci dobre vieme, že vyrážky sú výsledkom upchávajúcich sa pórov. Objavujú sa, keď odumreté kožné bunky a prirodzene sa vyskytujúci maz vo vlasoch, ktorý hydratuje kožu (tiež známy ako sébum), alebo baktérie preniknú do pórov. Bunky nie sú schopné opustiť póry, čo môže viesť k vývoju akné.

Medzi ostatné príčiny upchatých pórov patrí;

  • nahromadenie vrstvy prípravkov na pokožke, t.j. šampónov, gelov, sprejov na vlasy a iných vlasových produktov
  • ak sa vlasy neumývajú dosť často, vedie to k nečistej pokožke hlavy
  • ak sa vlasy neumyjú po fyzickej námahe spôsobujúcej potenie, póry sa upchajú
  • nosenie klobúkov, alebo iných doplnkov na hlave, ktoré spôsobujú trenie o pokožku hlavy

Bakteriálne a plesňové infekcie

Ťažšie formy akné sú spôsobené baktériami alebo plesňami, ktoré prenikajú do pórov. Tieto infekcie pokožky hlavy môžu spôsobiť zjemnenie pokožky hlavy, bolesť, začervenanie, alebo vytekanie hnisu z vyrážok.

Tinea capitis, tiež známa ako mykóza pokožky hlavy, je bežnou plesňovou infekciou pokožky hlavy. Táto infekcia spôsobuje kruhové a vločkové hrče na povrchu hlavy. Táto forma plesne môže nakaziť kožu a postupovať rýchlo, ak sa včas nelieči. Hrče mykózy sú bolestivé a trvale svrbivé, niekedy môžu byť naplnené hnisom.

Hormonálna nerovnováha

Hormóny môžu prispievať k tvorbe vyrážok na pokožke hlavy tým, že podporujú aktivitu žliaz, produkujúcich kožný maz. Tento nárast v produkcii mazu na pokožke hlavy môže zapríčiniť upchatie pórov a viesť k vzniku akné na pokožke hlavy. Hormonálna nerovnováha je často viditeľná u mladých adolescentov, ktorí prechádzajú pubertou, alebo u žien v období ich menštruačného cyklu, avšak môže byť aj indikátorom zmeny zdravotného stavu.

Hair care conditioner

Hair care conditioner

€9,99

Zobraziť výrobok


Prípravky pre ošetrenie vyrážok na pokožke hlavy

Najlepším spôsobom ošetrenia vyrážok na pokožke hlavy je prevencia upchávania pórov. Obvykle ide o maz a nahromadené vlasové prípravky, čo spôsobuje tvorbu vyrážok a hrčiek na pokožke hlavy. Základom je udržiavanie čistej pokožky a používanie správnych prípravkov. Používajte v minimálnej miere produkty na báze oleja, ako sú vosky a pomády. Ak ich musíte používať, pomôžu čistiace šampóny, ktoré redukujú hromadenie vlasových prípravkov na koži. Odborníci tiež odporúčajú, aby ste vlasy umývali každý druhý deň a ihneď po fyzickej námahe, aby pot neupchával vlasové folikuly na pokožke hlavy.

Neexistujú žiaľ žiadne prípravky, ktoré by cez noc vyriešili problém vyrážok na pokožke hlavy, ale k dispozícii je množstvo liečivých šampónov. Poraďte sa s lekárom, ak ste vyskúšali prípravky na uvoľnenie vlasových folikulov a myslíte, že potrebujete vyskúšať liečivý šampón. Pokiaľ je vaša pokožka hlavy mimoriadne svrbivá, alebo je začervenaná a opuchnutá, je tiež dobrým nápadom navštíviť lekára, ktorý vyšetrí pokožku hlavy a zistí, čo je príčinou tvorby vyrážok.

Folikulitída sa dá liečiť bežne dostupnými šampónmi alebo liečivými prípravkami, ktoré obsahujú antibiotiká, alebo krémami s miernym obsahom steroidov.

Mnohé možnosti liečby psoriázy na pokožke hlavy sú považované za zmätočné, s páchnucimi prípravkami, ale môžu napomôcť dostať stav pod kontrolu. Liečivé šampóny a prípravky, ktoré zostávajú na koži, vám môže predpísať lekár, alebo sa dajú bežne kúpiť. Často však trvá niekoľko týždňov, kým sa dostavia výsledky.

Ak máte podozrenie, že vaše šampóny alebo kondicionéry sú príčinou akné na pokožke hlavy, zvážte možnosť vyskúšať produkty, ktoré obsahujú jednu z nasledujúcich zložiek;

  • Kyselina salicylová, ktorá odlupuje odumreté kožné bunky tak, že nemôžu preniknúť do pórov a spôsobiť akné. Táto zložka dokáže niekedy uľaviť od svrbenia, avšak o kyseline salicylovej je známe, že má vysušujúci účinok na pokožku a nepríjemné vedľajšie účinky, ako pocit pálenia na pokožke, alebo začervenanie a peeling pokožky.
  • Olej Tea Tree; je esenciálnym olejom s antibakteriálnymi vlastnosťami. Olej Tea Tree je vynikajúcim čistiacim prípravkom na pleť a póry, keďže odstraňuje špinu a odumreté kožné bunky z pórov. Dbajte na to, aby ste olej Tea Tree vždy riedili, keď ho aplikujete na pokožku hlavy, pretože aplikovaním bez riedenia môže zhoršiť podráždenie na vyrážkach.

Ak je príčinou fľakov na pokožke hlavy infekcia, lekár vám predpíše antibiotiká, ktoré pomôžu vyčistiť pleť a redukovať zápal. Niektoré protiplesňové liečivé prostriedky a šampóny, ktoré môžu pomôcť vyliečiť infekcie, ako sú mykózy, sú bežne dostupné.

Pravidelným vyčesávaním vlasom tiež môžete pomôcť v olupovaní a odstraňovaní nanesenej vrstvy odumretých kožných buniek z pokožky hlavy. Ak ste už mali akné na hlave, vyčesávajte jemne a opatrne, lebo prílišné česanie môže podráždiť kožu a viesť k infekciám.


Často kladené otázky o vyrážkach na pokožke hlavy

Prečo mám vyrážky na pokožke hlavy?

Vyrážky na pokožke hlavy môžu byť zapríčinené mnohými rôznymi faktormi a stavmi, hoci nie sú celkom neznáme alebo neškodné, môžu vyvolávať pocit svrbenia a nepohodlia. Vyrážky môžu byť spôsobené stavmi, ako je seboroická dermatitída, folikulitída, infekcie, upchaté póry, hormonálna nerovnováha a iné stavy, ktoré ovplyvňujú pokožku.

Ako sa môžem zbaviť hrčiek na pokožke hlavy?

Vlasové hrčky, tiež známe ako nevyrastené vlasy, môžu spôsobiť folikulitídu. Zasiahnuté vlasové folikuly vyzerajú ako zapálené a vyvýšené, pripomínajúce červené hrudky, sú svrbivé a nepríjemné. Môžu sa ošetrovať použitím teplých obkladov na postihnuté miesta na desať minút dvakrát denne na vytiahnutie nevyrastených vlasov bližšie k povrchu pokožky. Nanesením esenciálneho oleja Tea Tree a použitím podomácky vyrobeného odlupovacieho prípravku z olivového oleja a cukru môžete redukovať opuch, svrbenie a podráždenie postihnutého miesta.

Ako ošetrovať pupienky na pokožke hlavy?

Pupienky na pokožke hlavy môžu byť svrbivé a dokonca bolestivé; dajú sa však ošetrovať špeciálnymi šampónmi s obsahom antibakteriálnych zložiek, ako je olej Tea Tree. V snahe predísť tvorbe akné na pokožke hlavy v budúcnosti sa musíte vyhýbať používaniu vlasových prípravkov na báze oleja a umývať si vlasy každý druhý deň, aby póry zostali neupchaté a aby sa nevyvinuli pupienky.

Prečo je moja pokožka hlavy na niektorých miestach jemná?

Stavy pokožky ako psoriáza, bakteriálne infekcie, alebo mykotické infekcie, sú často spájané so zjemnením pokožky hlavy. Niekedy nie sú tieto stavy sprevádzané inými viditeľnými symptómami, alebo môžu byť sprevádzané vločkovou, alebo olupujúcou sa pokožkou hlavy.

Môžu pupienky na pokožke hlavy spôsobiť vypadávanie vlasov?

Je to možné, ale veľmi zriedkavé, že vyrážky na pokožke hlavy spôsobia vypadávanie vlasov. Ak existuje akýkoľvek intenzívny zápal na pokožke hlavy, môže viesť k úbytku vlasov a ak sa zjazvenie rozvinie, strata vlasov môže byť trvalá. Ak sa neliečia stavy ako folikulitída, môžu byť ovplyvnené vlasové folikuly a môže dôjsť k trvalému vypadnutiu vlasov v prípadoch ťažkého postihnutia.

Môžu lupiny spôsobiť hrčky na pokožke hlavy?

Lupiny sa obvykle spájajú s podráždenou pokožkou hlavy a intenzívnym svrbením. Pri častom škrabaní pokožky hlavy existuje možnosť, že pokožka sa poškodí a objavia sa na nej hrčky.

Bližšie informácie o príčinách a možnostiach liečby akýchkoľvek vyrážok a hrčiek, ktoré sa nachádzajú na pokožke hlavy, sa dozviete u vášho lekára alebo lekárnika. Väčšinou sú príčiny týchto stavov relatívne neškodné a nevyžadujú ošetrenie u špecialistu, ale ak cítite, že vaša pokožka hlavy je mimoriadne podráždená, alebo začínate pozorovať úbytok vlasov, vtedy odporúčame dohodnúť si návštevu lekára a tak vylúčiť prípadné zmeny v celkovom zdravotnom stave vašej pokožky.