Je olej Tea Tree dobrý na vyrážky?

Odborne aktualizované: 27/10/2020

Prírodné liečivé prostriedky na vyrážky nie sú prirodzenejšie ako olej Tea Tree. Ak v súčasnosti bojujete s vyrážkami, olej Tea Tree má pre vás riešenie. Ale ako sa používa? Dokáže bojovať s vyrážkami a predchádzať ich tvorbe? Ako účinkuje? Kým dočítate tento článok, dozviete sa presné odpovede na všetky 3 otázky.

Prečítajte si informácie od Anne Thestrup Meimbresse

Anne, lekáreň vo Varde
Anne má titul MSc v odbore Farmácia na University of Southern Denmark a niekoľko rokov pracuje ako farmaceutka v lekárni v dánskom Varde. Poskytuje rady zákazníkom aj lekárom týkajúce sa správneho používania zdravotníckych výrobkov.

Ako vyzerajú vyrážky

Vyrážky, pupienky, mikrokomedóny, čierne bodky, pustuly a papuly. Vyrážky môžu byť hrbolčeky s “bielymi hlavičkami” alebo malé, textúrované hrčky pod kožou. Môžu byť otvorené ako čierne bodky, alebo uzavreté cysty ako vyrážky.

Uzavreté komedóny, hrbolčeky s “bielymi hlavičkami” sú veľmi bežné a predstavujú miernu formu vyrážok. Tvoria sa vtedy, keď koža zachytáva maz a odumreté kožné bunky vo vnútri pórov a umožňuje tak rast baktérií spôsobujúcich vyrážky. Uzavreté komedóny sú malé a nemali by byť bolestivé. Najbežnejšie sú na mastných miestach tela, ako je T zóna, hruď a chrbát.


”Čierne bodky” sú mimoriadne bežné v T zóne, sú to otvorené komedóny. Sú čierne, pretože maz vnútri vyrážky zreagoval so vzduchom, spôsobujúcim oxidáciu.

Mikrokomedóny sú veľmi bežné u všetkých typov pleti. Zatiaľ čo mastné typy pleti sú veľmi náchylné na všetky druhy vyrážok, mikrokomedóny sa môžu vyskytovať aj na normálnom a suchom type pleti. Mikrokomedóny sú veľmi malé vyrážky, často viditeľné ako povrchová textúra. Veľmi bežne sa vyskytujú na čele, ale tiež na lícach, T zóne, hrudi a chrbte.


Je olej Tea Tree dobrý na vyrážky?

Vyrážky sú signálom kože, že potrebuje pomoc. Sú zapríčinené zachytenou odumretou kožou, čo je najbežnejšie pre mastné typy pleti, pretože kožný maz sa správa ako lepidlo. Existujú 3 kľúčové faktory; zachytená odumretá koža, nadmerná produkcia kožného mazu a baktérie spôsobujúce vyrážky – Propionibacterium acnes.

Olej Tea Tree pomáha liečiť a predchádzať tvorbe väčšiny typov vyrážok. Ak máte pupienky, máte na koži chronický zápalový stav, preto zložky, ktoré pôsobia ako protizápalové, môžu napomôcť pri liečbe a prevencii vyrážok. Pupienky sa objavujú pre rast baktérií, zvaných Propionibacterium acnes, a olej Tea Tree môže pomôcť pri prevencii svojimi antiseptickými vlastnosťami.

Zhrnutie: Olej Tea Tree je účinným prírodným liečivým prípravkom na vyrážky.

Olej Tea Tree bol prvýkrát použitý pred mnohými rokmi austrálskymi pôvodnými obyvateľmi. Starší členovia kmeňov odovzdávali svoje liečiteľské znalosti ústnym podaním a preto zostal olej Tea Tree tajomstvom po mnohé storočia. Pôvodné domorodé kmene používali lisované a potrhané listy čajovníka ako hojivé bandáže na rezné rany, škrabance a iné poranenia. Pomáhali koži rýchlo sa vyliečiť a udržiavali poranenia bezpečne chránené pred infekciou. Výhody oleja Tea Tree zostali zahalené až do roku 1920, kedy chemický výskumník Arthur Penfold zaznamenal výraznú antiseptickú aktivitu tohto oleja a tiež odporúčal, že treba preskúmať jeho ďalší potenciál.

V súčasnosti je vedcom známe, že olej Tea Tree má mierne až stredne silné antiseptické účinky, čo znamená, že môže brániť rastu určitého typu baktérií. Všetky typy pleti prirodzene obsahujú malé množstvá týchto baktérií. Ak sa však tieto baktérie živia odumretou kožou, ich množstvo nadmerne rastie a vznikajú vyrážky. Olej Tea Tree ako antiseptikum dokáže zastaviť tento proces. Môže byť tiež práve tak účinný ako prípravky proti vyrážkam, ktoré predpisujú lekárnici. Napríklad, gél s 5% obsahom oleja Tea Tree bol pri dlhodobom používaní taký účinný ako 5% roztok benzoylperoxidu v ošetrení vyrážok mierneho až stredného stupňa, hrbolčekov a pupienkov. Gél s obsahom oleja Tea Tree mal tiež menej vedľajších účinkov. Ak ste už niekedy skúšali benzoylperoxid na liečenie vyrážok, presne viete, ako vysušujúco a dráždivo dokáže pôsobiť na pokožku.

Olej Tea Tree je dobrý na vyrážky tiež preto, lebo pôsobí protizápalovo. Mnoho typov vyrážok sa zväčšuje, tvoria sa hrčky a hrudky pre prebiehajúci zápal. Ktorékoľvek miesto kože, ktoré je začervenané, citlivé, alebo vyvýšené znamená, že koža je zapálená. Olej Tea Tree ako prírodná zmes má mnohé zložky, ktoré dokážu utíšiť a zmierniť symptómy zápalu. Jedna zo zložiek má špeciálne silné účinky – terpinen-4-ol. Preto sa niekedy oleje Tea Tree nazývajú olejmi s vysokým obsahom, alebo vysokým percentom terpinen-4-ol. Ak uvidíte takýto olej, určite si jeden vezmite, bude vynikajúcim prípravkom na vaše vyrážky.


4 kroky k víťazstvu v boji proti vyrážkam

Vyrážky sú zapríčinené zmenami na koži, takže starostlivosť o pokožku môže byť veľmi účinná proti tvorbe vyrážok. Cystické vyrážky sú napríklad veľmi bežné počas puberty, pretože kolísanie hladiny hormónov spôsobuje zmeny v type pleti, často spôsobujúce, že pokožka sa stáva mastnejšou a náchylnejšou na zachytenie odumretej kože. Preto je veľmi dôležité mať navrhnutú takú rutinnú starostlivosť o pleť, ktorá pôsobí proti týmto zmenám. Keď pôsobíte proti týmto zmenám, pomáhate v boji proti vyrážkam.

Starostlivosť o pleť je účinná proti tvorbe vyrážok len vtedy, ak sa vykonáva denne. Práve tak, ako človek potrebuje jesť každý deň, aby zostal zdravý, pokožka, keď je zasiahnutá vyrážkami, tiež potrebuje správnu starostlivosť každý deň. Taktiež treba vedieť, že zložky pôsobiace proti vyrážkam, ako olej Tea Tree, potrebujú čas, aby začali účinkovať. Zatiaľ čo v prvom týždni používania môžete zbadať niekoľko rýchlych výsledkov, niekedy trvá aj 3 mesiace, kým sa dostaví dlhodobý prínos.

Akonáhle sa ukážu výsledky ošetrenia pleti prípravkami proti vyrážkam, neprestávajte s ich používaním, aby uzdravili vašu pokožku. Pokračovaním v rutinnej starostlivosti týmto spôsobom pomôžete udržať tvorbu vyrážok pod kontrolou.

Krok 1. Udržiavajte čistú pleť

Prvým krokom v akejkoľvek účinnej rutinnej starostlivosti o pleť prípravkami proti vyrážkam je umývanie tváre ráno a večer vlažnou vodou a čistiacim prípravkom proti vyrážkam. Vyrážky sú zapríčinené nahromadenými vrstvami odumretej kože, nečistotami (ako sú častice zo znečisteného životného prostredia) a nadmernou tvorbou kožného mazu. Umývanie tváre pomáha predchádzať vzniku všetkých troch problémov.

Najlepší typ prípravku na čistenie tváre proti tvorbe vyrážok bude obsahovať antiseptické zložky, ktoré pôsobia proti baktériám. Musia tiež byť mierne a jemné pre pokožku. Ak je koža náchylná na tvorbu vyrážok, bude tiež citlivá. Jemné čistiace prípravky sa ľahko vyberajú pretože neobsahujú laurylsulfát sodný (SLS) a majú vyvážené pH. Vyskúšajte produkt Australian Bodycare s olejom Tea Tree: Face Wash with Tea Tree Oil.

Tip: Umývajte pokožku citlivo. Ak používate na tvár prípravok na čistenie pleti, vyhnite sa mykaniu a ťahaniu kože, spôsobuje to podráždenie a zápal.

Face tonic

Face tonic

€9,99

Zobraziť výrobok


Krok 2. Používajte tonizujúci prípravok pôsobiaci proti vyrážkam

Po vyčistení pleti môžete prinavrátiť rovnováhu použitím tonizujúceho prípravku pôsobiacemu proti vyrážkam. Tonizujúce prípravky obsahujú aktívne zložky, ktoré obnovujú rovnováhu kožného pH – je to vynikajúca vlastnosť, pretože určité typy baktérií prosperujú, keď pH pokožky nie je vyvážené. Maximálny úžitok z pôsobenia tonizujúceho prípravku sa však dá dosiahnuť, ak použijete taký, ktorý obsahuje olej Tea Tree aktívne pôsobiaci v boji s vyrážkami.

Správny tonizujúci prípravok pomôže preniknúť hlbšie do pórov kože. Je to dôležité, pretože vyrážky sa tvoria vo vnútri pórov. Tonizujúce prípravky proti vyrážkam pomáhajú ničiť baktérie a odlupovať odumretú kožu.

Tonizujúce prípravky sa vyskytujú vo forme tonika, alebo vrecúšok s pripravenou dávkou prípravku. Je dôležité zvoliť tonizujúci prípravok, ktorý vyhovuje citlivej pleti. Vyskúšajte produkt, ako napríklad Australian Bodycare Face Tonic.

Krok 3. Používajte hydratačný prípravok, ktorý neupcháva póry

Vyrážky provokujú k tomu, aby ich človek opakovane čistil v nádeji, že zmiznú, nedoprial im hydratačný prípravok a používal produkty na vysušovanie pleti. V skutočnosti všetky tieto postupy zhoršujú stav vyrážok. Pokožka sa stane menej mastnou na niekoľko hodín, ale neskôr bude rýchlejšie kompenzovať tento stav zo zásob mazu hlboko vnútri kože. Je to krátkodobá výhoda (presnejšie niekoľkohodinová) oproti dlhodobému poškodeniu kože.

Namiesto toho by ste mali používať ľahké hydratačné prípravky, ktoré pôsobia proti vyrážkam a neupchávajú póry. Niektoré hydratačné prípravky môžu obsahovať zložky, ktoré blokujú póry, čím sa stav vyrážok na kože môže výrazne zhoršiť. Príkladom takej zložky, ktorá ľahko zablokuje póry, je kokosový olej. Hydratačné prípravky, ktoré sú navrhnuté pre problémové typy pleti, sa často nazývajú nekomedogénne, t.j. neupchávajúce póry.

Proti pupienkom používajte ľahký hydratačný prípravok so zložkami, pôsobiacimi proti vyrážkam, ako je olej Tea Tree. Naneste tenkú vrstvu krému ráno a večer ľahkým krúživým pohybom. Vyskúšajte krém na tvár od Australian Bodycare: Tea Tree Oil Active Face Cream.

Krok 4. Ošetrujte vyrážky vtedy, keď to najviac potrebujete

Vyrážky sa objavujú v najhorších momentoch presne pred rande, dôležitými schôdzami, pohovormi a veľkými udalosťami, alebo len jednoducho pri strese. Keď ste v strese, vaše telo je vystresované, čo znamená, že pokožka je menej schopná bojovať s vyrážkami. To je čas, kedy vaša rutinná starostlivosť o pokožku nestačí a potrebujete mať poruke účinnejší prostriedok na ošetrenie vyrážok.

Tyčinky na ošetrenie vyrážok sú perfektným riešením. Dajú sa použiť špeciálne na miestach kože, ktoré potrebujú pomoc a dajú sa tiež vložiť do tašky alebo do vrecka a použiť aj na cestách.

Tyčinky obsahujú koncentrovanú zmes zložiek pôsobiacich proti vyrážkam. Dokážu ukľudniť začervenanie, znížiť hrčovitosť vyrážok a bojovať s baktériami spôsobujúcimi vyrážky. Tyčinka pomáha proti ktorémukoľvek spôsobu, akým sa vyrážka snaží pretrvať. Vyskúšajte produkt Australian Bodycare: Tea Tree Oil Blemish Stick.


Často kladené otázky

 Je olej Tea Tree dobrý pre kožu?

Olej Tea Tree je dobrý pre kožu, keď sa používa správne riedený. Olej Tea Tree je prírodný antiseptický a protizápalový prípravok, čo znamená, že po aplikácii na kožu dokáže pomôcť ochrániť proti takým stavom kože, ktoré sú zapríčinené baktériami a plesňami, napr. proti vyrážkam a lupinám. Olej Tea Tree je tiež účinný pri ošetrení povrchových rezných rán, bodnutí hmyzom a škrabnutí.

Aké sú výhody oleja Tea Tree?

Olej Tea Tree má mnohé výhody, ale je známy väčšinou pre svoju aktivitu ako prírodný antiseptický a protizápalový prípravok. Olej Tea Tree je preto účinný pri ošetrení vyrážok, lupín, drobných rezných rán, škrabnutí a bodnutí hmyzom.

Odstraňuje olej Tea Tree otvorené tmavé škvrny?

Aj keď olej Tea Tree nedokáže odstrániť tmavé škvrny, môže pomôcť pri ich prevencii. Olej Tea Tree je účinný pri ošetrení a prevencii pupienkov. Keď sa vytvoria vyrážky, môžu po nich zostať miesta s pozápalovou hyperpigmentáciou (PIH), t.j. tmavé škvrny. Ázijský typ pleti je náchylný na PIH. Ak zabránite tvorbe vyrážok, predídete tiež tvorbe tmavých škvŕn.

Je olej Tea Tree dobrý na starecké škvrny?

Olej Tea Tree má výhody antioxidantu a všetky antioxidanty môžu pomôcť v prevencii stareckých škvŕn. Starecké škvrny, nazývané tiež pečeňové škvrny, sa tvoria vtedy, keď je pokožka chronicky stresovaná slnečným žiarením, alebo znečistením. Olej Tea Tree ako antioxidant môže pomôcť v prevencii kožného stresu. Akonáhle zabránite v tvorbe nových škvŕn, staré starecké škvrny môžu prirodzene vyblednúť.

Je olej Tea Tree dobrý pre jazvy?

Olej Tea Tree môže byť užitočný pri zmierňovaní a prevencii tvorby jaziev. Ako antiseptikum môže olej Tea Tree pomôcť udržať rezné rany, škrabance, vyrážky a pupienky bez škodlivých baktérií a tak prispieť k úspešnému procesu hojenia. Ako protizápalový prípravok môže olej Tea Tree pomôcť v prevencii nadmerného zápalu aj pri úprave veľkosti a vzhľadu jaziev.

Face wash

Face wash

€12,99

Zobraziť výrobok