Olej Tea Tree – Na čo sa olej Tea Tree používa?

Odborne aktualizované: 27/10/2020

Originálny olej Tea Tree, tiež známy ako melaleuka, je čistý prírodný produkt, ktorý sa po stáročia kultivuje a používa v Austrálii. Čo robí olej Tea Tree skutočne jedinečným sú jeho antiseptické vlastnosti, o ktorých je preukázané, že zabíjajú mnohé baktérie, vírusy a plesne, preto je ideálny na rôzne kožné problémy.

Prečítajte si informácie od Anne Thestrup Meimbresse

Anne, lekáreň vo Varde
Anne má titul MSc v odbore Farmácia na University of Southern Denmark a niekoľko rokov pracuje ako farmaceutka v lekárni v dánskom Varde. Poskytuje rady zákazníkom aj lekárom týkajúce sa správneho používania zdravotníckych výrobkov.

Olej Tea Tree — Účinný prírodný produkt na liečbu kožných problémov

Pôvodní obyvatelia Austrálie využívali antiseptické vlastnosti čajovníka po desaťročia (pravdepodobne dokonca stáročia). Odkedy objavili ako využiť listy týchto stromov, liečili rôzne kožné problémy s neuveriteľným úspechom. Bieli obyvatelia Austrálie sa však dozvedeli o využití na medicínske účely až v 20-tych rokoch minulého storočia  [1][2][3][4], kedy boli prvýkrát vedecky zdokumentované výhodné vlastnosti čajovníka. Úspech liečivých účinkov sa rozšíril a k dnešnému dňu sa olej Tea Tree používa po celom svete.

1

Pôvodní obyvatelia Austrálie nazývali oblasť, kde rastú čajovníkové stromy  ‘Liečivá zem’—viac o príbehu si prečítajte tu

V porovnaní s fenolom sa ukázalo, že olej Tea Tree je najúčinnejší austrálsky prírodný olej na dezinfekciu. V 20-tych rokoch minulého storočia bol fenol značne využívaný ako najbežnejší dezinfekčný prípravok v nemocniciach po celom svete.

V 40-tych rokoch minulého storočia bol olej Tea Tree vytlačený penicilínom. V 80-tych rokoch, po rozšírení MRSA sa však olej Tea Tree stal opäť vyhľadávaným. Koncom 80-tych rokov publikovali austrálski pestovatelia čajovníkových stromov správy o účinnosti oleja Tea Tree.

V 90-tych rokoch zahájilo austrálske ministerstvo poľnohospodárstva rozsiahle skúmania týchto tvrdení. Cieľom bolo zaistiť, aby austrálsky priemysel s olejom Tea Tree dokázal zvládnuť narastajúci záujem o antiseptické oleje.

Olej Tea Tree je čistý prírodný produkt, ktorý obsahuje 150 rôznych zložiek. Všetky tieto komponenty formujú jemnú a pritom vysoko antiseptickú povahu oleja.

Pôvodný olej Tea Tree pochádza z austrálskeho stromu Melaleuca Alternifolia. Vďaka svojmu jemnému pôsobeniu na pokožku môžu olej používať ženy, muži, dievčatá a chlapci každého veku. Olej sa často používa na ošetrenie rôznych problémov s pokožkou, ako sú plesne, lupiny, pľuzgiere, komedóny, pupienky, opary, bodnutia hmyzom a podobne[5][6] [7][8] [1] [9] [10].

Olej Tea Tree je tiež vynikajúcim prípravkom na naliehavé ošetrenie, ktorý je vhodný do lekárničky, lebo pomáha pri mnohých kožných problémoch a podráždeniach kože. Nehrozí žiadne nebezpečenstvo, ak vyskúšate olej Tea Tree na váš špecifický problém s pokožkou. Olej nezhorší vaše symptómy a v najhoršom prípade ochorenie jednoducho zostane nezmenené. Je viac ako pravdepodobné, že olej Tea Tree úplne vylieči váš problém alebo aspoň zmierni symptómy.

Viac si prečítajte tu: Výhody používania oleja Tea Tree


Vyskúšajte olej Tea Tree na váš kožný problém

Olej Tea Tree sa môže aplikovať kamkoľvek na telo, vo všeobecnosti bez vedľajších účinkov. Olej je univerzálnym liekom a preto sa môže použiť na tvár, na telo, aj na pokožku hlavy a na vlasy. Olej Tea Tree sa však vždy musí používať v súlade s pokynmi, ktoré sú poskytované spolu s olejmi schválenými pre kozmetické účely a musí sa riediť podľa pribaleného návodu.

Olej Tea Tree a bezpečnosť

Čistý olej Tea Tree sa nesmie použiť na pokožku v neriedenom stave. Vždy si musíte prečítať pribalený návod a podľa toho používať produkt. Buďte obozretní, aby ste nepoužili éterické oleje predávané bez pribaleného letáku.

Keď skúšate nový prípravok, vždy najskôr otestujte produkt na malej ploche pokožky s cieľom zistiť negatívne reakcie, ako sú napríklad alergie.

Viac si prečítajte tu: 11 prípadov použitia oleja Tea Tree

Olej Tea Tree Oil na ošetrenie pupienkov a pokožky s vyrážkami

Pupienky a akné [11]spôsobujú značné problémy veľkému počtu ľudí. Mladí ľudia sú často najvážnejšie postihnutí. U niektorých, bohužiaľ, pretrvávajú problémy ako sú pupienky, komedóny a akné po mnoho rokov. Je pochopiteľné, že ľudia trpiaci takýmito problémami sú ochotní vyskúšať hocičo, aby sa zbavili pupienkov.

Skôr však, než miniete majetok za náhodne vybrané produkty, je mimoriadne cenné urobiť si malý výskum, čo naozaj poskytuje želanú účinok.

V boji s nečistou pokožkou je dôležité čistiť postihnutú oblasť každé ráno a každý večer, aby sa odstránili baktérie. Zároveň však treba predchádzať nadmernému umývaniu, ktoré môže viesť k vysušovaniu pokožky.

Je potrebné zabezpečiť pokožke hydratáciu a ochranu. Vďaka svojim antiseptickým vlastnostiam je olej Tea Tree známy priaznivým vplyvom na akné a nečistú pokožku (akné sa objavuje preto, lebo v upchatých mazových žľazách sa rozvíjajú baktérie).

Môžete si kúpiť mydlá na akné, prípravky na umývanie tváre s akné, hydratačné prípravky na akné. Všetky obsahujú olej Tea Tree ako aktívnu zložku. Vo všetkých produktoch je pridaný olej v presne takom množstve, aby produkt mal požadovaný účinok.

Olej Tea Tree a plesne

Plesňové infekcie sú veľmi nepríjemné. Našťastie, vďaka vlastnostiam pôsobiacim proti svrbeniu má olej Tea Tree okamžitý ukľudňujúci účinok na plesňové infekcie.

Obrovské množstvo ľudí trpí plesňovými ochoreniami nechtov a nôh  [12] [13]. Samozrejme, že je dosť náročné zmierniť toto nepríjemné kožné ochorenie. Medzi jeho symptómy patrí svrbenie, podráždenie kože a vločkovitá pokožka medzi prstami na nohách.

Prípravky od Australian Bodycare, telový šampón a telový krém, obsahujú antiseptický olej Tea Tree, vhodný pre udržiavania kože v čistom a dobrom stave. Produkty majú utišujúci aj chladivý účinok a zabraňujú olupovaniu a svrbeniu pokožky.

Použitie oleja Tea Tree na ošetrenie lupín

Lupiny sú vo väčšine prípadov spôsobené kvasinkami nazývanými Pityrosporum Ovale. Ochorenie sa vzťahuje k olupovaniu odumretých kožných buniek z pokožky hlavy. Lupiny v podstate nie sú ničím nebezpečným, ale je to dosť nepríjemná a nevzhľadná záležitosť. Biele vločky sú obvykle viditeľné na odeve a dosť často sú lupiny sprevádzané svrbením pokožkou hlavy.

Najúčinnejším ošetrením lupín je umývanie hlavy šampónom s obsahom oleja Tea Tree, ktorý cielene pôsobí na kvasinky a teda na obťažujúce lupiny. Olej Tea Tree obsahuje zložky, ktoré eliminujú baktérie a svrbenie, čo vysvetľuje, prečo je šampón s obsahom oleja Tea Tree účinným liečivým prostriedkom na lupiny[14].

Náš rad výrobkov na starostlivosť o vlasy s obsahom oleja Tea Tree obsahuje šampón, kondicionér a masku na pokožku hlavy. Tieto produkty boli vyvinuté tak, aby neutralizovali podráždenie pokožky hlavy aj lupiny. Všetky obsahujú olej Tea Tree, známy svojim jemným pôsobením, ako aj pre antiseptické účinky a účinky proti svrbeniu.

Často sa prvé lupiny objavia v puberte. Počas tohto obdobia nadmernej produkcie hormónov majú tiež mnohí skúsenosti s mastnými vlasmi. Ak trpíte mastnými vlasmi, prvou impulzívnou reakciou je umývanie vlasov častejšie ako zvyčajne—a prípadne šampónom, ktorý je určený špeciálne pre mastné vlasy.

Pri výbere šampónu sa však musíte rozhodovať podľa stavu vašej pokožky hlavy a nie vlasov. Väčšina ľudí si neuvedomuje tento fakt, čo bežne vedie k vysušovaniu pokožky hlavy a jej podráždeniu. Skutočne je možné súčasne vyriešiť problém s mastnými vlasmi aj suchou pokožkou hlavy. Vždy si vyberte šampón podľa stavu vašej pokožky hlavy—vlasy musia byť potom ošetrené iným spôsobom.

Viac si prečítajte tu: Ako sa zbaviť lupín

Olej Tea Tree a opary

Opary sú nepríjemným a bohužiaľ opakujúcim sa problémom. Takzvané “opary” sú v skutočnosti spôsobené herpesovým vírusom herpes simplex HSV-1. Ak raz prenikne do vášho organizmu, je nemožné zbaviť sa ho. Napriek tomu existuje medzi postihnutými veľmi odlišná frekvencia prepuknutia prejavov tohto vírusu.

Viditeľnými znakmi oparu sú malé pľuzgiere na perách a okolo úst. Pľuzgiere sú krehké, bolestivé a bohužiaľ značne badateľné v strede tváre.

Keď sa opar začína vyvíjať, je čas okamžite podniknúť kroky.

Telový krém a tyčinky na ošetrenie vyrážok od Australian Bodycare obsahujú hydratačné aj liečivé zložky, ktoré sú ideálne pre ošetrenie citlivej oblasti okolo úst.

Olej Tea Tree a spálenie od slnka

Najlepším spôsobom ako nakladať so spálením od slnka je v prvom rade jeho prevencia. Z tohto dôvodu je rozhodujúce použiť vhodný opaľovací krém. Samozrejme, treba byť tiež opatrný s dĺžkou pobytu na slnku, aby nedochádzalo k zbytočnému poškodzovaniu kože.

Ak už nastalo poškodenie pokožky, najdôležitejšie je starostlivé ošetrovanie hydratačným prípravkom. Hydratovanie pomáha zmierňovať bolesť.

Hojenie slnkom spálenej pokožky sa dá urýchliť použitím nášho telového mlieka, ktoré obsahuje olej Tea Tree ako aktívnu zložku.

Univerzálny liek s množstvom užitočných vlastností

Olej Tea Tree je dobre známym, prírodným univerzálnym liekom na celý rad rôznych kožných problémov a ochorení.

Nie menej ako 150 zložiek

Unikátny olej Tea Tree vyniká vďaka starostlivo vyváženej optimálnej kombinácii zložiek. Obsahuje nie menej ako 150 rôznych zložiek, ktoré umožňujú, aby tvoril aktívnu prekážku pre baktérie a aby vyriešil celý rad kožných problémov.

Z týchto 150 organických zložiek je osem najdôležitejších. Týchto osem zložiek zaručuje, že olej má najvyššiu možnú kvalitu. Z týchto ôsmich zložiek sú dve kľúčovými hráčmi, a to cineol a terpineol. Cineol je látka, ktorú naše telo absorbuje cez nos alebo pľúca, pri vdychovaní éterických olejov. Najdôležitejšou zložkou oleja Tea Tree je však terpineol, látka, ktorá nesie antiseptické vlastnosti. Požiadavkou spoločnosti Australian Bodycare na kvalitu pravého oleja Tea Tree je koncentrácia aspoň 30 % terpineolu a menej ako 15 % cineolu. Obvyklá úroveň terpineolu v oleji Tea Tree Australian Bodycare je viac ako 40% [15].

Zdokumentované účinky

V priebehu rokov sa uskutočnili výskumy účinkov oleja Tea Tree a spôsobov správneho použitia tohto oleja. O oleji Tea Tree bolo doteraz napísaných viac ako 70 vedeckých článkov a každý rok do zbierky pribudne ďalších 50-60 nových štúdií.

To, že olej Tea Tree aktívne odoláva baktériám je veľmi dobre známy fakt. Najpozoruhodnejšie však je, ako olej pomáha obnovovať normálnu bakteriálnu rovnováhu kože. Pri vysokých koncentráciách od 0,25% do 8% olej zabíja všetky škodlivé baktérie na pokožke. Dokonca aj pri nízkych koncentráciách pod 0,1% olej zabraňuje vytrvalým kvasinkám Candia Albicans usadiť sa na koži. . Candia Albicans je veľmi bežná kvasinka, ktorá sa nachádza na koži, sliznici v ústach, vo vagíne, močovej rúre a v črevách.

Rozdiely v kvalite olejov Tea Tree

Pre obyčajného spotrebiteľa môže byť rozlišovanie medzi mnohými rôznymi druhmi oleja Tea Tree dosť ťažké. Rozdiel v kvalite a teda aj účinkoch však môže byť medzi produktmi veľmi výrazný.

Originálny olej Tea Tree je čistý prírodný produkt a pochádza zo stromu Melaleuca Alternifolia, ktorý rastie v Austrálii. Len olej extrahovaný presne z tohto stromu bude vynikať unikátnymi liečivými a antiseptickými vlastnosťami.

Výslovne tento olej má správnu kombináciu 150 zložiek. Oleje z iných stromov jednoducho nemajú rovnaké prospešné vlastnosti.


Originálny olej Tea Tree sa vyrába len v Austrálii

Olej Tea Tree je 100 % prírodný éterický olej. Inými slovami: je to vysoko koncentrovaný olej. Tento olej sa extrahuje z listov austrálskeho čajovníkového stromu Melaleuca Alternifolia pomocou parnej destilácie. Listy a púčiky obsahujú 1,8 % éterického oleja, známeho svojimi výhodnými vlastnosťami na starostlivosť o pokožku.

Extrahovanie oleja Tea Tree je veľmi špecifický proces

Pravý olej Tea Tree sa extrahuje výhradne z listov stromov Melaleuca Alternifolia. Správna kombinácia zložiek pochádza z tohto konkrétneho stromu—zložiek, ktoré zaručujú antiseptický charakter oleja.

Listy sa môžu zberať, akonáhle strom dosiahne vek 18 mesiacov a výšku 1,8 m. Následne potrebuje regeneráciu a proces sa môže opakovať po približne 12-24 mesiacoch.

Okamžite po zbere sa listy destilujú parou (proces prefukovania horúcej pary cez listy). Tento proces je kľúčový pre zachytenie všetkých aktívnych zložiek v listoch pri zachovaní ich čerstvého stavu. Po kondenzácii pary sa olej usadí na povrchu vody a vtedy sa analýzou preveruje jeho kvalita. Ak sa potvrdí kvalita zvyšných listov, tieto sa použijú do prípravkov na pleťový peeling ako náhrada za mikroplasty.

Čo je však najdôležitejšie, stromy potrebujú na svoj vývoj špecifické prírodné podmienky. Netreba preto zdôrazňovať, že zlé podmienky pre stromy sa odrážajú priamo na kvalite oleja.

Najlepšie čajovníkové stromy rastú v Austrálii

Spolu s narastajúcou celosvetovou popularitou oleja Tea Tree od Australian Bodycare sa pestovatelia mnohých krajín pokúšali pestovať čajovníkové stromy a extrahovať olej, ale všetci bez úspechu. Buď stromy neprosperovali alebo kvalita samotného oleja bola príliš nízka.

Neprekonateľný olej Tea Tree pochádza z ohraničenej geografickej lokality v Novom Južnom Walese v Austrálii. Okolo oblasti Lismore sa nachádza terén s močaristým dažďovým pralesom, ktorý ponúka ideálne podmienky pre stromy Melaleuca Alternifolia. Výsledkom nie je nič menej ako ten najlepší olej Tea Tree na svete.

Často kladené otázky o oleji Tea Tree

  • Na čo sa používa olej Tea Tree?

Olej Tea Tree je čisto prírodný produkt s prospešným účinkom na množstvo kožných problémov vďaka antiseptickému charakteru oleja. Upozorňujeme, že olej je určený len na vonkajšie použitie.

  • Čo je olej Tea Tree?

Olej Tea Tree je čisto prírodný produkt extrahovaný z austrálskeho stromu Melaleuca Alternifolia. Olej je známy svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami, ktoré rýchlo a účinne liečia rôzne podráždenia kože a kožné problémy.

  • Ako účinkuje olej Tea Tree?

Olej Tea Tree dezinfikuje a zároveň lieči pokožku. Z tohto dôvodu je olej účinným prípravkom na celý rad kožných problémov, ako sú pupienky, lupiny a podráždený pokožka.

  • Kde je možné kúpiť olej Tea Tree?

Olej Tea Tree sa predáva v obchodoch so zdravou výživou, drogériách a lekárňach. Uistite sa však, či kupujete autentický olej Tea Tree. Nakoľko je olej populárny, je žiaľ možné nájsť mnohé nekvalitné falzifikáty, ktoré nebudú mať také účinky, aké sú zdokumentované pre originálny olej Tea Tree.

  • Ako sa používa olej Tea Tree?

Olej Tea Tree je určený len pre vonkajšie použitie. Môžete si kúpiť čistý olej alebo primiešaný do rôznych produktov, ako sú šampóny, prípravky na čistenie tváre, kondicionéry, telové šampóny a mlieka.

  • Môže byť olej Tea Tree škodlivý?

Áno, ak sa používa nesprávne. Olej Tea Tree je čisto prírodný produkt, určený na vonkajšie použitie a preto sa nikdy nesmie prehltnúť. Nikdy nepoužívajte neriedený olej Tea Tree priamo na kožu a vždy dodržiavajte pokyny uvedené v pribalenom letáku.

Olej Tea Tree od Australian Bodycare podstúpil riadne posúdenie bezpečnosti a nachádza sa v európskej databáze kozmetiky, CPNP. ‘Bezpečné používanie’ je špecifikované na obale a v pribalenom letáku.

Ostatné éterické oleje sa predávajú bez pokynov na bezpečné používanie. Tieto oleje sa predávajú ako aromoterapia alebo chemikálie.

  • Môžu sa nachádzať alergény v oleji Tea Tree?

V oleji Tea Tree sa prirodzene nachádza limonén, geraniol a linalool. Spoločný obsah alergénov je približne 1 % v čistom oleji Tea Tree. Pre porovnanie, levanduľový olej obsahuje približne 40 % alergénov a citrónový olej obsahuje viac ako 70 % (pozri tabuľku nižšie).

Množstvo oleja Tea Tree v produktoch Australian Bodycare sa prispôsobuje podľa špecifického použitia. Napríklad, v telovom mlieku sa nachádza 1 % oleja Tea Tree, čo predstavuje celkový obsah alergénov 0,01 %.

Nižšie uvedená tabuľka ukazuje obsah alergénov v 100 % čistom oleji Tea Tree, citrónovom oleji a levanduľovom oleji.

Ako je uvedené, v citrónovom oleji je možné nájsť 72 krát viac alergénov v porovnaní s čistým olejom Tea Tree a v levanduľovom oleji je ich 40 krát viac.

  • Je olej Tea Tree alergénom?

Pri skúšaní nového produktu na starostlivosť o pokožku vždy aplikujte produkt na malú testovaciu plochu pokožky, aby ste videli, či nevyvolá akúkoľvek alergickú reakciu—obzvlášť, ak máte sklony k alergii. Vo všeobecnosti je možné konštatovať, že olej Tea Tree nie je alergén.

Všetky produkty od Australian Bodycare sú dermatologicky testované. Produkty sú veľmi jemné dokonca aj pre mimoriadne citlivú pokožku.


Zdroje:

1. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the principal commercial Eucalyptus oils and their pure constituents, with observations on the value of concentrated disinfectants (Part I); Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1923.

2. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the pure constituents of Australian essential oils, together with those for some essential oil isolates and synthetics (Part II).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1924

3. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the pure constituents of Australian essential oils, together with those for some essential oil isolates and synthetics (Part III).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1925

4. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of some Australian essential oils and their pure constituents, together with those for some essential oil components, and synthetic substances (Part IV).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1926