Je olej Tea Tree dobrý pre kožu?

Odborne aktualizované: 27/10/2020

Olej Tea Tree je extrakt z rastliny, ktorá sa v posledných rokoch intenzívne skúma, pretože sa predpokladá, že má mnohé vynikajúce liečivé vlastnosti, ktoré môžu pomôcť liečiť viaceré stavy kože. Esenciálny olej sa extrahuje z Melaleuca alternifolia, rastliny podobnej kroviu, ktorá má antiseptické a antimikrobiálne vlastnosti. Olej Tea Tree je jemnejšou prírodnou alternatívou k liekom a nešetrným chemikáliám, ktoré sa nachádzajú v kozmetických prípravkoch pre starostlivosť o pleť, preto mnohí ľudia uprednostňujú prvotne použiť na riešenie svojich kožných problémov produkty s olejom Tea Tree ako aktívnou zložkou.

Prečítajte si informácie od Anne Thestrup Meimbresse

Anne, lekáreň vo Varde
Anne má titul MSc v odbore Farmácia na University of Southern Denmark a niekoľko rokov pracuje ako farmaceutka v lekárni v dánskom Varde. Poskytuje rady zákazníkom aj lekárom týkajúce sa správneho používania zdravotníckych výrobkov.

Olej Tea Tree má nespočetné množstvo výhod a celý rad možností použitia pre kožu, preto vzrastá jeho popularita v zložení mnohých kožných krémov, nechtových produktov, masážnych olejov, prípravkov na čistenie tváre a dokonca aj vlasových produktov. Má silnú antiseptickú schopnosť, preto mnohí lekári a experti na starostlivosť o pleť odporúčajú olej Tea Tree ako alternatívu k bežným liekom a kožným produktom – tento extrakt na rastlinnej báze je práve tak účinný a nie je sprevádzaný žiadnymi nepriaznivými vedľajšími účinkami.

Olej Tea Tree môže používať každý človek. Existuje veľmi malá šanca výskytu akýchkoľvek vedľajších účinkov. Prípravky pre starostlivosť o pleť, obsahujúce olej Tea Tree ako aktívnu zložku, sa nachádzajú v každom dome – obzvlášť v tých rodinách, kde sú malé deti, starší ľudia alebo ľudia s citlivou kožou. Bežné prípravky pre starostlivosť o pleť, ktoré sú k dispozícii v lekárňach a obchodoch s kozmetikou, obsahujú chemikálie, ktoré môžu zhoršiť nepríjemný stav kože, ako sú akné, suchá pokožka a viesť k zápalu kože. Olej Tea Tree pôsobí proti týmto stavom, lieči ich a poskytuje spoľahlivú starostlivosť a ochranu kože.


Výhody oleja Tea Tree pre kožu

Prípravky na ošetrenie pokožky s olejom Tea Tree sa dajú pripraviť doma, alebo kúpiť v drogérii. Môžete si pripraviť zmes oleja vlastným riedením s nosným olejom, ako napr. s olivovým olejom, alebo sa môžete spoliehať na expertov a kúpiť si bezpečne testované roztoky na starostlivosť o pleť s olejom Tea Tree. Výber je na vás.

Zostavili sme nasledujúci zoznam výhod, ktoré môže mať olej Tea Tree pre kožu;

Ošetrenie kože náchylnej na akné

Silné antibakteriálne vlastnosti oleja Tea Tree pomáhajú redukovať príčiny opúchania a podráždenia kože. Viaceré vedecké výskumné štúdie zistili, že olej Tea Tree je účinný v liečbe akné mierneho až stredne ťažkého stupňa.

Maličké množstva čistého oleja Tea Tree zmiešajte s niekoľkými kvapkami výťažku z hamamelu virgínskeho a pomocou vaty nanášajte na postihnuté miesta kože dvakrát denne. Pravidelnou aplikáciou sa dajú vysušiť uzavreté komedóny, čierne bodky, pupienky, drobné nedostatky a dezinfikovať kožné póry. Ak máte akné na tele, môžete zriediť niekoľko kvapiek oleja Tea Tree s nosným olejom a pridať do kúpeľa a tým podporiť prípadné odstránenie akné z problémových miest s minimálnym úsilím. Akné je niekedy zapríčinené mastnou pokožkou. Olej Tea Tree pomáha čistiť pleť odbúraním mazu a vyčistením upchatých kožných pórov.

Úľava pri psoriáze

Psoriáza je charakterizovaná začervenanými, vločkovými a zapálenými plochami suchej kože. Takýto stav kože zapríčiňuje svrbenie, bolesť a podráždenie. Doposiaľ nie je známa liečba tohto ochorenia. Olej Tea Tree môže uľaviť od diskomfortu spôsobeného psoriázou vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam. Olej Tea Tree používajte v kombinácii desať kvapiek s dvoma polievkovými lyžicami roztopeného kokosového oleja a masírujte do postihnutej plochy dvakrát denne. Takto sa dostane do hlbších vrstiev kože a zmenší aj jazvy po psoriáze.

Olej Tea Tree na ošetrenie suchej kože s ekzémom

Ekzém môže byť frustrujúcim a trvalým stavom, ktorý postihuje dospelých aj malé deti. Stav môže vyústiť do nepríjemných vyrážok, suchosti, svrbenia a bolestivých pľuzgierov. Olej Tea Tree má antiseptické vlastnosti, ktoré môžu uľaviť od svrbenia okolo vyrážok a pľuzgierov.

Na ošetrenie suchej svrbivej kože zmiešajte dvadsať kvapiek oleja Tea Tree s polovicou šálky kokosového oleja. Úľava sa dostaví, ak budete jemným krúživým pohybom nanášať zmes na postihnuté miesta dvakrát denne. Ak sa ekzém vyskytuje na tele, pomôže vyššie uvedený kúpeľ s olejom Tea Tree.

Odstránenie znamienok na koži

Znamienka na koži sú malé výrastky na koži telovej farby. Napriek tomu, že sú neškodné, môže byť ťažké odstrániť ich. Bolo však zistené, že olej Tea Tree sa dá použiť ako účinné ošetrenie kožných znamienok pre svoju kombináciu antiseptických, antibakteriálnych a protivírusových vlastnosti. Jednoducho naneste správne riedený olej Tea Tree, alebo bezpečne testovaný prípravok s olejom Tea Tree, na kožné znamienko pomocou vaty a nechať vysušiť. Zistite, že kožné znamienko sa pomaly stráca.

Úľava pri kiahňach

Napriek tomu, že očkovanie proti kiahňam je dostupné, táto choroba ešte stále nebola úplne vyhubená. Kiahne sú mimoriadne frustrujúcim stavom, obzvlášť u malých detí pre nadmieru svrbenia, ktoré spôsobujú a následnému zjazveniu kože, preto odborníci odporúčajú vyhýbať sa škrabaniu. Úľavu od svrbenia spôsobeného kiahňami poskytne koži polhodinový kúpeľ s niekoľkými kvapkami oleja Tea Tree rozriedeného v niektorom nosnom oleji.

Olej Tea Tree sa považuje za jeden z najbezpečnejších esenciálnych olejov, ktorý sa môže používať na kožu. Všetky esenciálne oleje však musia byť riedené s vhodným nosným olejom, aby sa odblokovali ich výhodné vlastnosti pre kožu. Odporúčame neskúšať vlastné kombinácie, ale investovať do hotového, bezpečne testovaného produktu s olejom Tea Tree ako je šampón,  sérum alebo hydratačný prípravok.

Body lotion

Body lotion

€13,99

Zobraziť výrobok


Ako dosiahnuť čistú pleť

Dodržiavaním pravidelnej rutinnej starostlivosti o pokožku a zdravým stravovaním sa dá jednoducho získať a udržať bezchybná žiariaca pokožka v priebehu niekoľkých dní!

  1. Očistiť; každý deň ráno a večer pred spaním si očistite tvár. Prípravky na čistenie pleti s obsahom oleja Tea Tree sú vynikajúce na očistenie pórov od mazu a špiny a treba ich masírovať do pokožky aspoň tridsať sekúnd pred opláchnutím.
  2. Peeling; používajte jemný peelingový čistiaci prípravok dva až trikrát do týždňa po očistení tváre, aby sa olúpali odumreté kožné bunky a odhalila zdravá žiarivá farba pleti.
  3. Ošetrenie vyrážok; ak máte pupienky, môžete sa ich zbaviť pomocou tyčinky s olejom Tea Tree, ktorú budete používať pravidelne počas dňa. Pomôže to ošetriť len postihnuté miesta, ale slúži aj ako užitočná pomôcka na ošetrenie počas cestovania.
  4. Hydratujte; po čistení pleti vždy nasleduje jemné hydratovanie na obnovenie prirodzenej rovnováhy pokožky. Hydratovaním zostáva pleť hladká, žiariaca a predchádza vytvoreniu podmienok pre vznik suchej pleti.

Často kladené otázky o oleji Tea Tree pre kožu

Čo je olej Tea Tree?

Olej Tea Tree je esenciálny prchavý olej, ktorý je získaný z austrálskej domorodej rastliny Melaleuca alternifolia. Extrakt z tejto rastliny bol známy svojim rozsiahlym využitím po celej Austrálii počas minulého storočia, iba nedávno sa však stal populárnym vo svete po tom, ako boli preskúmané a zdokumentované jeho prospešné vlastnosti.

Čím prospieva olej Tea Tree koži?

Olej Tea Tree dokáže urobiť pre kožu viaceré zázraky, pretože pôsobí ako antibakteriálna a antiseptická prísada. Dokáže poskytnúť pokožke úľavu pri mnohých stavoch a nepríjemných symptómoch.

Odstraňuje olej Tea Tree znamienka na koži?

Áno, olej Tea Tree sa môže použiť na odstránenie kožných znamienok. Tyčinky s olejom Tea Tree sú perfektným riešením. Môžu sa použiť špeciálne na miestach pokožky, ktoré potrebujú okamžitú pomoc a taktiež sa dajú zbaliť do tašky, alebo vrecka na použitie počas cestovania.

Môže sa olej Tea Tree aplikovať priamo na pokožku?

Olej Tea Tree sa nesmie aplikovať priamo na pokožku v neriedenej koncentrácii. Musí byť vždy riedený v nosnom oleji. Bezpečným spôsobom použitia oleja Tea Tree je kúpa bezpečne testovaného šampónu/séra/hydratačného prípravku, navrhnutého špeciálne pre problém, ktorý chcete riešiť.

Ako sa používa olej Tea Tree Oil na kožu?

Pri použití pre väčšie plochy kože je obvykle potrebné aplikovať olej Tea Tree v riedenej forme so sekundárnymi nosnými olejmi a masírovať do postihnutých miest. Ak robíte lokálne ošetrenie vyrážok, vatou zľahka naneste olej priamo na kožu.

Môže olej Tea Tree popáliť kožu?

Je možné, že olej Tea Tree popáli kožu. Preto sa vždy odporúča urobiť malý náplasťový test pred použitím olej Tea Tree ako liečivého prostriedku. Ak zacítite akékoľvek brnenie alebo podráždenie kože, okamžite opláchnite testované miesto a tento olej nepoužívajte.

Vysušuje olej Tea Tree pokožku?

Áno, olej Tea Tree môže vysušiť pokožku, preto sa vždy odporúča jeho riedenie so sekundárnym nosným olejom.

Je olej Tea Tree dobrý pre mastnú pleť?

Olej Tea Tree je vynikajúcou aktívnou zložkou prípravkov pre ošetrenie mastnej pleti, pretože pomáha odbúrať nadmerne vytvorený maz z kožných pórov, uvoľniť ich a tým zlepšiť zdravie a príťažlivosť pokožky.

Pomáha olej Tea Tree pri svrbivej pokožke?

Olej Tea Tree dokáže pomôcť pri svrbivej pokožke, pretože má protizápalové vlastnosti, ktoré uľavujú od svrbenia. Ak je svrbenie spôsobené infekciou, potom antibakteriálne vlastnosti oleja pomáhajú vyliečiť tento stav a taktiež odstrániť príčinu svrbenia.

Je olej Tea Tree dobrý pre pleť náchylnú na akné?

Olej Tea Tree je vynikajúci pre pleť náchylnú na akné a je bežnou aktívnou zložkou, ktorá sa nachádza v pleťových prípravkoch proti akné. Tento rastlinný extrakt má antiseptické a protizápalové vlastnosti, ktoré oboje pomáhajú bojovať proti akné a zlepšovať stav pokožky.

Je olej Tea Tree dobrý pre citlivú pleť?

Áno, olej Tea Tree je vhodný pre citlivú pleť, pretože sa dá rozriediť na konzistenciu, ktorá je šetrnejšia. Nakoľko je olej Tea Tree prírodnou alternatívou k mnohým nešetrným chemikáliám a liekom, ktoré sú škodlivé a zhoršujú stav pokožky, sú reakcie na tento olej menej pravdepodobné za predpokladu, že sa správne používa.

Body wash

Body wash

€9,99

Zobraziť výrobok