Ako sa používa olej Tea Tree proti vlasovým všiam

Odborne aktualizované: 27/10/2020

Vlasové vši sú maličký hmyz, ktorý žije len na ľudskej pokožke hlavy. Sú bežným problémom, ktorý obvykle postihuje malé školopovinné deti. V tomto článku sa pozrieme na spôsob, ako ich rozpoznať, ošetriť, ako zabrániť výskytu vlasových vší a tiež ako použiť olej Tea Tree, ktorý je účinným nástrojom na podporu celkového zdravia pokožky hlavy.

Prečítajte si informácie od Anne Thestrup Meimbresse

Anne, lekáreň vo Varde
Anne má titul MSc v odbore Farmácia na University of Southern Denmark a niekoľko rokov pracuje ako farmaceutka v lekárni v dánskom Varde. Poskytuje rady zákazníkom aj lekárom týkajúce sa správneho používania zdravotníckych výrobkov.

Rozpoznanie vlasovej vši

Vlasové vši sú malý hmyz, ktorý má bielu alebo sivo-hnedú farbu a žije na pokožke hlavy. Aj keď nie sú škodlivé, vyvolávajú nepohodlie, podráždenie a frustráciu, ak sa problém nerieši včas. Stav sa považuje za nákazlivý, pretože človek sa môže infikovať vlasovými všami, ak hmyz prelezie na pokožku jeho hlavy. Vlasové vši je možné dostať nasledujúcimi spôsobmi;

  • Dotykom hlavy s niekým, kto je nakazený vlasovými všami
  • Zdieľaním osobných pomôcok na úpravu vlasov, ako napríklad hrebeň, s osobou, ktorá ma vlasové vši
  • Používaním textilných predmetov po niekom, kto je nakazený, ako napríklad čalúnený nábytok, posteľná bielizeň a klobúky.

Zvýšenému riziku nákazy sú vystavené obvykle deti, ktoré navštevujú škôlku alebo základnú školu, pretože majú tendenciu hrať sa blízko pri sebe. Tým sa zvýšené riziko prenáša na členov ich rodín a na ľudí, ktorí pracujú v školách alebo v zariadeniach s malými deťmi.

Niekedy je ťažké rozpoznať, kedy vy alebo vaše deti máte vši, nakoľko jediným spoľahlivým spôsobom ako diagnostikovať napadnutie všami je nájsť živú a pohybujúcu sa vlasovú voš. Hnidy, ktoré sú vajíčkami vší, sa môžu ľahko zamieňať s lupinami – s jediným rozdielom, že hnidy sa nedajú odstrániť vyčesaním ani vytriasaním hlavy.

Medzi symptómy výskytu hlavových vší všeobecne patrí extrémne svrbiaca pokožka hlavy, pocit, že niečo lezie po pokožke hlavy a v niektorých prípadoch vredy a chrasty, ktoré sa na pokožke vytvoria následkom škrabania. Vlasové vši potrebujú pre svoju výživu ľudskú krv v intervaloch asi každých päť hodín a ich hryzenie, sliny a trus spôsobujú svrbivý pocit na pokožke hlavy.

Nekupujte prípravky na ošetrenie proti všiam v lekárni

Ak navštívite lekáreň, nájdete množstvo chemických prípravkov proti všiam, z ktorých časť účinkuje dobre a voči ostatným sú vlasové vši odolné. Problémom je, že môžu byť rizikové pre vaše zdravie. Chemické prípravky proti všiam sú vyrobené z veľmi účinných chemikálií, nie sú navrhnuté na pravidelné používanie a dokonca aj pri krátkodobom používaní môžu vyvolať vedľajšie účinky.

Ak toto čítate s úmyslom pomôcť dieťaťu, ktoré má vlasové vši, máte o dôvod viac vyhýbať sa chemickým prípravkom proti všiam.

Našťastie existuje účinný a odolný roztok, ktorý navyše chráni pokožku hlavy: Kondicionér a hrebeň na vyčesávanie hníd.

Je bezpečný, lacný a najjednoduchšie použiteľný z prípravkov na odstránenie vší. Kondicionér bohato naneste na vlasy a pokožku hlavy a vyčešte. Opakujte 4 krát počas 2 týždňov. A je to.

Najlepší účinok dosiahnete, ak zvolíte náš kondicionér Tea Tree Oil Conditioner a hrebeň na vyčesávanie hníd, ktoré máme v ponuke.

Toto riešenie pôsobí na 2 úrovniach. Kondicionér upraví vlasy tak, že sa dajú ľahko česať a antibakteriálne pôsobenie oleja Tea Tree pomáha udržiavať pokožku hlavy v čistote. Nie je to len fáma: toto je vedecky overené – pokračujte v čítaní a dozviete sa viac. Stačia dva týždne, aby ste sa prirodzene zbavili vlasových vší.


Prečo použiť olej Tea Tree

Uskutočnilo sa niekoľko vedeckých výskumných štúdií, ktoré objavili, že prírodný rastlinný extrakt oleja Tea Tree vykazuje mnohé výhodné vlastnosti. Olej Tea Tree je extrahovaný z austrálskej domorodej rastliny Melaleuca alternifolia procesom parnej destilácie. Tento esenciálny olej sa používal po stáročia pre antiseptické vlastnosti a je odporúčaný pri mnohých problémových stavoch kože a vlasov. Olej Tea Tree je skutočne aktívnou zložkou mnohých kozmetických prípravkov aj prostriedkov na starostlivosť o vlasy, ktoré sa v súčasnosti dajú nájsť na komerčných trhoch, nakoľko mnohí ľudia uprednostňujú tento olej ako prírodnú alternatívu k škodlivým chemikáliám, nachádzajúcim sa v liekoch a produktoch pre starostlivosť o pokožku.

V tomto prípade ide o náš kondicionér Tea Tree Oil Conditioner, ktorý je extrémne účinný v kombinácii s hrebeňom na vyčesávanie hníd. Olej Tea Tree najvyššej kvality, vyrobený z esenciálneho oleja z austrálskeho zdroja, používame vo forme priezračného roztoku s vôňou podobnom gáfru. Samotný produkt je jemný, dermatologicky testovaný (ideálny pre citlivú pokožku hlavy) a bezpečný pre deti i dospelých. Olej Tea Tree je populárnou zložkou mnohých prípravkov pre ošetrenie pokožky hlavy; vy však budete o krok vpred, ak ho použijete na ošetrenie proti všiam.

Olej Tea Tree je veľmi prospešný pri liečení symptómov podráždenia ako je začervenanie, vločková a bolestivá pokožka. Olej Tea Tree sa používal v Austrálii ako prírodný liek po desaťročia. Tento prírodný protijed má tradíciu. V súvislosti s nedávnou rezistenciou na antibiotiká, ktorej lekári začali venovať pozornosť, sa v súčasnosti publikujú štúdie dokazujúce výhody olejov Tea Tree. Chcete sa dozvedieť viac? Nahliadnite tu a tu.

Hair care conditioner

Hair care conditioner

€9,99

Zobraziť výrobok

Ako sa zbaviť vlasových vší

Existuje niekoľko spôsobov ako ošetrovať a zbaviť sa vlasových vší. Niektoré prípravky sa dajú kúpiť v lekárni, lokálnom supermarkete alebo online a vo väčšine prípadoch nemusíte kvôli tomuto problému navštíviť lekára.

Ošetrenie sa vyžaduje len vtedy, keď bolo zistené aktívne napadnutie všami – prejavuje sa to prítomnosťou vlasových vší, ktoré sú živé a hýbu sa, alebo vajíčok, ktoré sú prichytené blízko pri pokožke hlavy a nie sú ešte vyliahnuté. Svrbenie alebo dôkaz staršieho výskytu (prázdne schránky starých vajíčok) nie sú dôvodom na začatie ošetrenia.

Existujú tri hlavné spôsoby na ošetrenie a odstránenie vlasových vší;

  • Fyzické insekticídy, prichádzajúce vo forme gélov, roztokov a sprejov môžu obsahovať roztok dimetikónu, izopropylmyristátu a silikónu alebo aerosól izopropylalkoholu. V súčasnosti je každý z týchto prípravkov ľahko dostupný v národnej zdravotnej službe (NHS). Insekticídy pôsobia tak, že pokryjú vlasové vši a zadusia ich. Je to účinná forma ošetrenia, pretože vlasové vši nie sú schopné vyvinúť odolnosť proti tejto metóde. Lekári a lekárnici obvykle vedia odporučiť produkty, ktoré sa dajú kúpiť voľne alebo na recept, v závislosti od ošetrenia, ktoré ste už vyskúšali. Hoci medikamentózne ošetrenie zabije vlasové vši, trvá niekoľko dní, kým celkom ustane pocit svrbenia.
  • Chemické insekticídy, prichádzajú vo forme vodnatej tekutiny a obsahujú malatión. Chemické insekticídy pôsobia tak, že otrávia vlasové vši; bola však zaznamenaná rezistencia, preto chemické insekticídy nemusia byť vždy účinné.
  • Vyčesávanie na mokro; je to najúčinnejšie doteraz známe ošetrenie pri výskyte vlasových vší. Začnite umývaním vlasom a nanesením veľkého množstva kondicionéru s obsahom oleja Tea Tree. Vyčesávajte mokré vlasy hrebeňom s pravidelnými širokými zubami tak, aby sa vyrovnali a navzájom oddelili. Keď už vlasy nie sú zamotané, použite hustý hrebeň, ktorý ťahajte po vlasoch od korienkov, pričom sa dotýkajte aj pokožky hlavy. Po každom vyčesaní skontrolujte hrebeň a prípadné vši a hnidy z neho odstráňte opláchnutím.
    Navlhčenie vlasov je dôležité, pretože dokáže znehybniť živú voš a uľahčiť jej ťahanie hrebeňom po vlase. Snažte sa česať po sekciách a dvakrát opakovať, aby ste sa uistili, že ste nevynechali žiadnu plochu a že sa už viac vší nenájde. Vyčesávanie na mokro treba opakovať každý druhý deň aspoň po dobu dvoch týždňov, aby sa výskyt živých vší eliminoval a aby sa hlava úplne vyčistila od zamorenia.Odporúča sa upokojovať pokožku hlavy, ktorá je podráždená a svrbí pre vlasové vši, použitím šampónov a kondicionérov s olejom Tea Tree. V nasledujúcom texte sú uvedené bližšie informácie o tom, ako môže byť olej Tea Tree prospešný pri odstraňovaní nákazy vlasovými všami.

Ak sa ukáže, že po tomto ošetrení sa vši neodstránili, je možné, že pokyny na ošetrenie neboli dôsledne dodržané alebo došlo k novej nákaze ihneď po pôvodnom ošetrení. V prípade chemických insekticídov bývajú niekedy vlasové vši rezistentné na ošetrenie. V neposlednom rade treba brať do úvahy, že pôvodná diagnóza o napadnutí vlasovými všami mohla byť nesprávna a že existuje aj iná príčina svrbenia, podráždenia a bielych fliačkov viditeľných na pokožke hlavy.


Účinok oleja Tea Tree proti vlasovým všiam

Nadmerné škrabanie, ktoré človek robí, keď je napadnutý vlasovými všami, môže poškodiť pokožku hlavy a zapríčiniť ďalšie podráždenie. U niektorých ľudí môže viesť k bakteriálnym infekciám, ktoré spôsobujú začervenanú a precitlivenú pokožku.

Používaním šampónov a kondicionérov, ktoré obsahujú olej Tea Tree, alebo pridaním niekoľkých kvapiek esenciálneho oleja do nosných olejov ako je napríklad kokosový olej, je možné prispieť k upokojeniu pokožky hlavy. Symptómy podráždenia, ako suchosť, vločková pokožka, začervenanie a svrbenie, sa dajú značne redukovať, ak sa olej Tea Tree používa pravidelne.

Vlasové vši sú známe tým, že sa reprodukujú a dospievajú veľmi rýchlo, čo je dôvodom, prečo je také ťažké zbaviť sa ich úplne len jedným ošetrením. Na základe toho odporúčame náš prípravok Scalp Cure. Ide o účinné, vyživujúce ošetrenie pre suchú, podráždenú a lupinami postihnutú pokožku hlavy. Ak sa aplikuje spolu s hrebeňom na vyčesávanie hníd, dvojité antiseptické pôsobenie oleja Tea Tree zaručí, že pokožka hlavy náchylná na výskyt vlasových vší bude čistá a chránená.

Nadmerné škrabanie môže poškodiť pokožku a baktérie môžu kolonizovať postihnutú plochu, čím dochádza k bakteriálnym infekciám. Niektorí ľudia zisťujú, že olej Tea Tree, či už riedený v nosných olejoch, alebo pridaný do ich obvyklého šampónu a kondicionéra, pomáha rýchlejšie vyliečiť drobné infekcie a podráždenia.


Ako predchádzať nákaze vlasovými všami

Nasledujúce body obsahujú odporúčania ako predchádzať nákaze vlasovými všami;

  • Zvyknite si vyčesať vlasy namokro po umytí, raz za niekoľko týždňov. Určite použite jemný hustý hrebeň, aby ste zachytili akékoľvek možné hnidy alebo vši. Akákoľvek voš, ktorá je živá a hýbe sa, je definitívnym indikátorom nákazy vlasovými všami, s čím sa treba okamžite zaoberať. Iba tak zabránite frustrácii a podráždeniu, spojenými s týmto stavom ako aj možnému poškodeniu pokožky, spôsobenému nadmerným škrabaním hlavy.
  • Akonáhle nájdete voš, skontrolujte hlavy všetkým členom rodiny. Čím skôr sa začnete zamorením zaoberať, tým menej šancí bude mať na zhoršenie stavu a bude sa dať doma rýchlo zneškodniť .
  • Informujte školu, ak má vaše dieťa vlasové vši. Umožnite škole vydať oznámenie pre ostatných rodičov a personál, aby skontrolovali svoje deti a zaoberali sa riešením problému, ak u nich tiež nájdu vlasové vši. Vďaka tomu sa budú môcť vlasové vši rýchlo zlikvidovať a znížia sa šance na opätovné zamorenie. Nie je dôvod, aby dieťa prestalo navštevovať školu, pokiaľ budete správne a pravidelne dodržiavať pokyny na vyčesávanie a ošetrovanie vlasov.
  • Ak máte dlhé vlasy, zopnite ich do copu alebo vrkočov. Môže to sťažiť alebo dokonca zabrániť všiam, aby prešli z hlavy na hlavu.
  • Používajte šampón s olejom Tea Tree, alebo pridajte kvapky oleja Tea Tree do šampónu, ktorý pravidelne používate na starostlivosť o vlasy a pokožku hlavy. Zdravšia pokožka hlavy a dobre vyživované vlasy môžu zohrať úlohu v prevencii výskytu hlavových vší na vašej pokožke hlavy. Takýto šampón zároveň upokojí akokoľvek podráždenie a tiež zlepší celkový zdravotný stav vašich vlasov.

Existuje niekoľko jednoduchých spôsobov ako zabrániť opätovnej nákaze vlasovými všami a zbaviť sa doma vší a hníd;

  • Vyperte všetku posteľnú bielizeň a textílie, ktoré bolo v poslednej dobe používané alebo nosené niekým v dome, kto má vlasové vši, a to pri vysokej teplote (okolo 50°C). Potom vložte do sušičky a zvoleným horúcim programom sušte asi dvadsať minút.
  • Akékoľvek predmety, ktoré sa čistia nasucho a nemôžu sa prať, ako plyšové hračky, vložte do vzduchotesných vrecúšok na minimálne tri dni.
  • Povysávajte koberce a čalúnené vybavenie doma aj v aute.
  • Namočte pomôcky starostlivosti o vlasy, ako sú hrebene, kefy a vlasové doplnky, do liečivého šampónu na jednu hodinu. Alternatívou je opláchnutie týchto predmetov veľmi horúcou vodou.

Často kladené otázky o vlasových všiach

Ako vyzerajú vlasové vši

Vši sú malý hmyz sivej alebo bielo-hnedej farby. Sú veľmi malé, približne o veľkosti sezamového semienka.

Ako možno dostať vlasové vši?

Vši možno dostať, ak dochádza ku kontaktu hlavy s hlavou niekoho, kto už bol napadnutý vlasovými všami. Môžu sa tiež preniesť hrebeňmi a kefami, vlasovými doplnkami alebo bielizňou zdieľanými s niekým, kto je zamorený vlasovými všami.

Ako sa dá skontrolovať hlava, či sa na nej vyskytujú vlasové vši?

Najspoľahlivejšou, najjednoduchšou a najlacnejšou metódou ako skontrolovať vlasové vši je prejsť po vlasoch hustým hrebeňom, keď sú vlhké a skontrolovať, či sa na hrebeni nenachádzajú živé vši alebo hnidy.

Ako sa dá predchádzať výskytu vlasových vší?

Nákaze vlasovými všami sa dá zabrániť použitím produktov s obsahom oleja Tea Tree. Treba sa tiež vyhýbať blízkemu kontaktu s niekým, kto má vši, používaniu cudzích predmetov na úpravu vlasov a cudzej posteľnej bielizne.

Ako vyzerá vajíčko vlasovej vši?

Vajíčko vlasovej vši, tiež známe ako hnida, sa podobá na malé biele škvrny. Niekedy sa hnidy zamieňajú s lupinami; jediný rozdiel však je v tom, že vajíčka vší sú pevne prilepené k vlasovým stvolom blízko pri pokožke hlavy, zatiaľ čo lupiny sa dajú vytriasť z vlasov.

Odkiaľ vši pochádzajú?

Vši sa vyliahnu z vajíčok; vajíčka dozrievajú sedem až desať dní. Vši sa pohybujú lezením z hostiteľa na hostiteľa a nedokážu skákať ani lietať.

Ako dlho vši žijú?

Voš dokáže prežiť na ľudskej pokožke hlavy asi tridsať dní. Nedokážu však prežiť dlhšia ako jeden deň ak sa nenachádzajú na ľudskom hostiteľovi.

Akej farby sú vlasové vši?

Vlasové vši sú bielej, sivej alebo hnedej farby.

Ako ďaleko dokáže vlasová voš doskočiť?

Voš nedokáže skákať ani lietať, jednoducho prelieza z osoby na osobu a pomocou čeľustí sa zachytí do vlasov.

Hair clean shampoo

Hair clean shampoo

€9,99

Zobraziť výrobok