Príčiny svrbenia pokožky hlavy: 6 bežných dôvodov

Odborne aktualizované: 27/10/2020

Svrbivá pokožka hlavy je nielen nepríjemná, ale svedčí aj o tom, že na pokožke sa vytvorilo viac vrstiev. Môže ísť o lupiny, mykotickú infekciu, alebo jednoducho o nahromadené stylingové prípravky. Telo sa bráni podráždením a zápalom. Keď vás svrbí pokožka hlavy, jej biológia sa dostala do nerovnováhy.

Existuje mnoho príčin svrbenia, preto v určitom okamihu skoro každý človek pociťuje svrbenie na pokožke hlavy.  Niektoré svrbivé stavy, ako napr. seboroická dermatitída (podrobnejšie sa uvádza v ďalšom texte) viac postihujú mastnú pokožku hlavy, pričom iné typy, ako kontaktná dermatitída, sa pravdepodobnejšie vyskytujú u citlivej a suchej pokožky hlavy. Okrem toho existujú príčiny svrbenia pokožky hlavy bez ohľadu na typ pleti, ako napr. vlasové vši.

Prečítajte si informácie od Anne Thestrup Meimbresse

Anne, lekáreň vo Varde
Anne má titul MSc v odbore Farmácia na University of Southern Denmark a niekoľko rokov pracuje ako farmaceutka v lekárni v dánskom Varde. Poskytuje rady zákazníkom aj lekárom týkajúce sa správneho používania zdravotníckych výrobkov.

6 bežných príčin svrbenia pokožky hlavy

Je veľmi dôležité určiť príčinu svrbenia, pretože iba ak zistíte presnú príčinu, môžete si vybrať účinnú a overenú liečbu. Pochopenie príčiny svrbenia pokožky hlavy sa zakladá na poznaní vášho typu pokožky, rozpoznaní sekundárnych symptómov a určení potenciálnych nevhodných oblastí vašej rutinnej starostlivosti o pokožku hlavy. Existuje 6 veľmi bežných príčin svrbivej pokožky hlavy;


1. Lupiny, tiež známe ako seboroická dermatitída

Lupiny sú veľmi bežnou príčinou podráždenej, svrbivej a vločkovej pokožky hlavy. O lupinách sa najčastejšie rozpráva ako o príčine s najbežnejšie dostupnými liečivými prípravkami. Ak sú príčinou vašej svrbivej pokožky lupiny, bude existovať množstvo možností, ako sa ich zbaviť.

Lupiny, klinicky známe ako seboroická dermatitída, sú zapríčinené premnožením kvasiniek rodu Malassezia. Všetky typy pokožky hlavy sú prirodzeným domovom kvasiniek rodu Malassezia, avšak keď sa objavia lupiny, populácie týchto kvasiniek sa začnú nekontrolovane množiť.

Lupiny sú známe ako seboroická dermatitída – „seboroická“ popisuje mastnú pokožku a „dermatitída“ sa vzťahuje k reakcii kože. Preto sa lupiny najčastejšie vyskytujú na mastnej pokožke hlavy. Ak máte suchú vločkovú pokožku hlavy, prejdite na príčiny svrbivej pokožky popísané v bodoch 2, 5 a 6.

Mastné typy pokožky hlavy sú náchylné na lupiny, pretože kvasinkám rodu Malassezia prospieva mastnota. Lupiny môžu v skutočnosti postihnúť všetky plochy mastnej pokožky s vlasovými folikulmi a dostať sa aj do obočia a tiež na tvár.

Ak máte lupiny, vaša svrbivá pokožka hlavy bude pokrytá veľkými, krémovo-žltými vločkami a zhlukmi odumretej kože. Pokožka hlavy bude mastná a pravdepodobne začervenaná a svrbivá.

2. Kontaktná dermatitída, tiež známa ako alergická reakcia

Máte citlivú pokožku? Mali ste v minulosti reakciu na produkty starostlivosti o pleť? Máte potravinové intolerancie alebo alergie? Máte astmu? Ak odpovedáte kladne na ktorúkoľvek z týchto otázok, príčinou vašej svrbivej pokožky hlavy môže byť kontaktná dermatitída.

Niektoré typy pokožky hlavy sú prirodzene citlivejšie ako iné. Existuje mnoho známych dráždidiel, alergénov a senzibilizátorov nachádzajúcich sa v šampónoch, vlasových sprejoch a stylingových produktoch. Mnohé suché šampóny obsahujú arómu, bežný zdroj alergénov. Kýchali ste niekedy od silnej vône kvetov vo váze? Toto je podobné.

Alergény, dráždidlá a senzibilizátory sú schopné ľahko sa vstrebávať do kože. Obvykle je koža schopná odolávať, ale ak niektoré problematické zložky náhodne preniknú do kože, narušia jej imunitnú funkciu. Keď koža vníma zložku ako nebezpečnú, spustí sa zápalová reakcia na jej izolovanie a zneškodnenie. Zápal prichádza ruka v ruke so začervenanou svrbivou pokožkou hlavy.

Kontaktnou dermatitídou môžete trpieť dokonca aj vtedy, keď ste nezmenili svoje zvyklosti v starostlivosti o pokožku hlavy. Senzibilizátory sú zložky, ktoré nemusia spôsobiť alergiu pri prvom použití, pokožka sa však postupne stáva citlivou na ich pôsobenie. Príčinou vašej svrbivej pokožky hlavy môže byť šampón, ktorý používate dlhé roky.

3. Mykotická infekcia, technicky známa ako Tinea capitis

Mykotická infekcia sa prejavuje kruhovitými ložiskami na koži, hoci je pravdepodobné, že sami nebudete schopní rozpoznať tieto prejavy na začervenanej svrbivej pokožke hlavy.

Mykotická infekcia je podobná lupinám v tom, že ju spôsobujú huby nazývané Trichophyton rubrum. Mykotická infekcia je nákazlivá. Ak ste boli v kontakte s postihnutou osobou, je veľká šanca, že svrbenie vašej pokožky hlavy je zapríčinené mykotickou infekciou.

Neliečená mykotická infekcia pokožky hlavy môže spôsobiť rozsiahle vypadávanie vlasov. Huby, zodpovedné za mykotickú infekciu, nie sú aktívne len na vašej pokožke hlavy, ale pôsobia tiež vnútri vlasových folikulov. Ak máte podozrenie, že trpíte mykotickou infekciou, budete potrebovať predpísané perorálne lieky spolu s niektorými našimi liečivými prípravkami, odporúčanými pre svrbivú pokožku hlavy.

4. Vlasové vši

Mýtus – vlasové vši žijú len v špinavých vlasoch… Mýtus – vlasové vši dokážu skákať… Mýtus – vlasové vši preferujú dlhé vlasy… Existuje len jeden rozdiel, ktorý rozhoduje o vašom riziku dostať vlasové vši a to je – ako často sa vaše vlasy dotýkajú vlasov iných ľudí? Ak ste dieťa, pravdepodobne často. Ak ste dospelý s deťmi, s neterami alebo synovcami, tiež to môže byť často. Kontakt hlavy s hlavou je spôsob, akým sa šíria vlasové vši.

Ak máte svrbivú pokožku hlavy, ale nie je suchá a nemáte vločky alebo zhluky kože ako sú lupiny, pravdepodobne máte vlasové vši. Tento hmyz sa dokáže mimoriadne dobre zamaskovať. Dospelá vlasová voš má dĺžku len sotva 2 až 3 mm a hnidy, ktoré kladie samička vlasovej vši, sú tiež sfarbené tak, aby sa zamiešali do vašich vlasov.

Vlasové vši, ako všetky iné živé tvory, potrebujú jesť. Získavajú živiny z vašej krvi; prehryznú pokožku hlavy, pijú krv a vstrekujú svoje sliny. Svrbivá pokožka hlavy, spôsobená zamorením vlasovými všami svrbí, pretože pokožka hlavy reaguje na sliny vlasovej vši.

5. Nahromadené stylingové prípravky

Vlasové stylingové prípravky, hlavne tie s obsahom silikónov, sú kľúčovou príčinou vytvorenia vrstvy na pokožke hlavy. Na začiatku dodávajú vašim vlasom hladkosť a lesk. Postupom času, ak sa tieto prípravky nevymyjú, spôsobia, že vlasy sú matné, unavené a bez života.

Nahromadené prípravky na pokožke hlavy môžu spôsobiť, že vaša pokožka je suchá, svrbivá, začervenaná a podráždená z viacerých príčin.

Po prvé, nahromadené prípravky môžu zachytávať a blokovať alergény, dráždidlá a senzibilizátory na pokožke hlavy. Pamätáte si, ako sme uviedli, že mnoho šampónov, kondicionérov a stylingových produktov obsahuje alergény, dráždidlá a senzibilizátory? Čím dlhšie sú v kontakte s vašou pokožkou hlavy, tým pravdepodobnejšie spôsobia svrbenie.

Po druhé, nahromadené prípravky môžu prerušiť prirodzený proces obnovy pokožky hlavy. Človek stráca kožné bunky každý deň z tváre, ramien aj z pokožky hlavy. Ak je vrstva silikónov usadená na povrchu, prirodzený proces obnovy pokožky hlavy je prerušený. Pokožka hlavy sa stáva vločkovou alebo suchou (vlasové spreje môžu vysušovať), prípadne sa môže stať začervenanou a svrbivou.

Ak pravidelne používate stylingové prípravky, hlavne tie s obsahom silikónov, vaša svrbivá pokožka je pravdepodobne spôsobená nahromadením prípravkov na pokožke hlavy.

6. Suchá pokožka hlavy

Suchá pokožka je svrbivá bez ohľadu na to, kde na tele sa nachádza. Suchá pokožka na vašom ramene je svrbivá, suchá pokožka na vašej tvári je svrbivá a suchá pokožka na vašej hlave je tiež svrbivá. Keď je pokožka hydratovaná, je zmäkčená a v dobrej kondícii. Je tiež schopná odolávať dráždidlám, alergénom a senzibilizátorom. Keď je vaša pokožka suchá, je svrbivá a zapálená. Taktiež je menej schopná brániť sa pred inváznymi dráždidlami, alergénmi a senzibilizátormi.

Neošetrená suchá pokožka hlavy sa môže ľahko a rýchlo zmeniť na veľmi suchú, veľmi vločkovú a veľmi začervenanú, svrbivú a podráždenú.

Ak máte prirodzene suchý typ pleti, je veľmi pravdepodobné, že suchá pokožka hlavy je príčinou svrbenia.

Hair clean shampoo

Hair clean shampoo

€9,99

Zobraziť výrobok

Liečenie svrbivej pokožky hlavy (olejom Tea Tree)

Olej Tea Tree je prírodný a účinný liečivý prostriedok pre svrbivú pokožku hlavy. Je zmesou aktívnych zložiek, vytvorených matkou prírodou. Najúčinnejšia zložka na liečenia svrbivej pokožky hlavy sa nazýva terpinen-4-ol. Z toho dôvodu treba hľadať olej Tea Tree s vysokým obsahom zložky terpinen-4-ol.

Ak je vaša svrbivá pokožka spôsobená lupinami, olej Tea Tree vám pomôže kontrolovať populácie kvasiniek rodu Malassezia. Olej Tea Tree tiež pomáha vyhubiť vlasové vši, ak sú príčinou svrbenia. Ak je vaša svrbivá pokožka spôsobená nadmerným nahromadením stylingových prípravkov, alebo máte suchú pokožku, olej Tea Tree pomôže upokojiť podráždenie.

Takže, ako sa dá liečiť svrbivá pokožka hlavy pomocou oleja Tea Tree? Existuje niekoľko spôsobov;

1. Pripravte sprej z oleja Tea Tree

Vezmite prázdnu fľašu s rozprašovačom, nalejte 95 ml vody a pridajte 5 ml oleja Tea Tree. Silno zatraste. Ak chcete najskôr vyskúšať, či sa liečba darí, použite polovičné množstvá. Ak máte citlivú suchú pokožku hlavy, možno chcete začať so slabším dávkovaním oleja Tea Tree, 98 ml vody s 2 ml oleja Tea Tree. Pred tým, než použijete sprej na všetky postihnuté miesta pokožky hlavy, urobte si náplasťový test.

2. Pripravte zmes oleja Tea Tree s kokosovým olejom

Kokosový olej je tiež prírodný antibakteriálny prípravok. Kokosový olej a olej Tea Tree sa zmiešavajú mimoriadne ľahko. Frakcionovaný kokosový olej, ktorý je tekutý, nebude mať plný potenciál surového nespracovaného kokosového oleja. Pomaly rozpusťte 45 gramov kokosového oleja na panvici, pridajte 1 až 2 ml oleja Tea Tree a zamiešajte. Kokosový olej sa topí veľmi rýchlo, preto dávajte pozor, aby sa neprehrial.

3. Pridajte kvapku oleja Tea Tree do prípravku na ošetrenie pokožky hlavy

Máte nastavenú liečbu, ktorú už používate na svrbivú pokožku hlavy? Ak áno, najjednoduchší a najrýchlejší spôsob, ako profitovať z oleja Tea Tree, je zobrať dávku prípravku a pridať kvapku oleja Tea Tree.

Upozornenie: Nepoužívajte olej Tea Tree na pokožku hlavy v neriedenej forme. Olej Tea Tree je veľmi aktívny v množstvách menších ako 5% a aplikácia v 100% koncentrácii môže spôsobiť reakciu pokožky a ďalšie problémy.

Dostali ste lupiny? Náš Australian Bodycare šampón s olejom Tea Tree je riešením, ktoré potrebujete na redukciu lupín a účinné očistenie vlasov a pokožky hlavy. Tento šampón osvieži a posilní vaše vlasy, čím získate plnšie a jemnejšie vlasy, a zároveň udrží vašu pokožku hlavy v dobrom stave.


Často kladené otázky

Ako mám liečiť svrbivú pokožku hlavy?

Pri liečení svrbivej pokožky hlavy je veľmi dôležité určiť príčinu svrbenia. Lupiny, alergická reakcia, alebo suchá pokožka hlavy. Pre väčšinu príčin svrbenia pokožky hlavy je olej Tea Tree prírodným a jemným liečivým prostriedkom vďaka svojej antibakteriálnej a antiseptickej povahe.

Čo je príčinou suchej pokožky hlavy?

Pri ošetrení svrbivej pokožky hlavy je veľmi dôležité určiť príčinu svrbenia. Suchá pokožka hlavy sa často mylne spája s lupinami; suchá pokožka hlavy sa však veľmi odlišuje od lupín, ktoré bežne postihujú mastné typy pokožky hlavy. Suchá pokožka hlavy je často zapríčinená dráždidlami, alergénmi a senzibilizátormi v šampónoch, prípadne je spôsobená hromadením vlasových stylingových prípravkov.

Môžu lupiny spôsobiť svrbivú pokožku hlavy?

Lupiny sú bežnou príčinou svrbivej pokožky hlavy. Lupiny sú zapríčinené nadmerným rastom kvasiniek rodu Malassezia, ktoré spôsobujú zapálenie pokožky hlavy a tým podráždenie a následné svrbenie. Najlepšie je predísť škrabaniu podráždenej pokožky hlavy, nakoľko cyklus škrabanie-svrbenie sa samovoľne šíri.

Môže svrbivá pokožka hlavy spôsobiť vypadávanie vlasov?

Niektoré formy svrbivej pokožky hlavy môžu spôsobiť vypadávanie vlasov. Svrbenie pokožky hlavy, spôsobené mykotickou infekciou, veľmi pravdepodobne spôsobí vypadávanie vlasov, nakoľko huby, ktoré sú príčinou mykotickej infekcie, žijú hlboko vo vlasových folikuloch. Ostatné príčiny, ktoré vyvolávajú nadmerné svrbenie pokožky hlavy, môžu tiež poškodiť vlasové stvoly a vlasové folikuly, čo vedie k stenčeniu vlasov a potenciálnemu vypadávaniu vlasov.