Ako sa zbaviť lupín?

Odborne aktualizované: 27/10/2020

Lupiny sa dajú účinne dostať pod kontrolu a odstrániť pomocou zmesi aktívnych látok proti lupinám a keratolytických aktívnych látok. V nevedeckom zmysle to znamená najskôr použiť liečbu pomocou aktívnych látok na liečenie premnožených kvasiniek a potom použiť liečbu pokožky hlavy pomocou aktívnych látok na zmäkčenie a odstránenie vločiek odumretej kože.

Lupiny nie sú diskriminačné (väčšinou). Lupinám nezáleží na tom, či ste mladý alebo dospelý, či máte kučeravé alebo rovné vlasy, či používate najlacnejšie alebo najdrahšie prípravky na vlasy. Lupiny sú stavom pokožky hlavy, ktorý, ak zostane neliečený, môže sa kedykoľvek opakovať. Okamžite sa môžu objaviť bielo-žlté vločky suchej kože, často spôsobujúce podráždenie, tvorbu vločiek a začervenanie. Práve ste na stránke, kde zistíte, ako sa ich zbaviť správnym ošetrovaním. Po prečítaní a vykonaní niektorých nasledujúcich krokov z tohto textu nikto nemusí vedieť, že máte lupiny.

Prečítajte si informácie od Anne Thestrup Meimbresse

Anne, lekáreň vo Varde
Anne má titul MSc v odbore Farmácia na University of Southern Denmark a niekoľko rokov pracuje ako farmaceutka v lekárni v dánskom Varde. Poskytuje rady zákazníkom aj lekárom týkajúce sa správneho používania zdravotníckych výrobkov.

Ako zastaviť tvorbu lupín

V súčasnosti neexistuje žiadna liečba lupín – vysvetľujeme v časti “Čo sú lupiny” – dá sa však  ‘predstierať ‘. Lupiny je možné dostať do latentného stavu. Prestavte si to. Žiadne suché vločky žlto-bielej kože na vašich pleciach. Žiadne zvyšky prípravkov na kefe na vlasy. Žiadna podráždená pokožka hlavy. Toto skutočne vyzerá ako vyliečené lupiny. Chcete vedieť, ako sa to dá dosiahnuť? Vyskúšajte bezpečne testované liečivé prostriedky proti lupinám, uvedené nižšie.

POZNÁMKA: oveľa efektívnejším riešením, ako hľadať prostriedok proti lupinám v záplave domácich liečivých prostriedkov na internete, je siahnuť po hotových produktoch overených značiek, napríklad Australian Bodycare;


  1. Zastavte tvorbu lupín použitím šampónu alebo liečivého prostriedku s olejom Tea Tree… Neexistujú prírodné liečivé prostriedky na lupiny, ktoré by boli účinnejšie ako olej Tea Tree. Ak aktívne šampóny proti lupinám bojujúce s kvasinkami rodu Malassezia nie sú tým, čo hľadáte, šampón s prírodným olejom Tea Tree ním môže byť. Olej Tea Tree je prírodný antiseptický prostriedok a vedci dokonca dokázali, že 5% dávka má silu odstrániť nepríjemné symptómy lupín. Olej Tea Tree je zmesou niekoľkých prírodných zložiek, z ktorých obzvlášť jedna, terpinen-4-ol, je zodpovedná za účinnosť oleja Tea Tree proti lupinám. Ak nájdete olej Tea Tree alebo šampón s obsahom oleja Tea Tree, o ktorých sa tvrdí, že majú vysoký obsah zložky terpinen-4-ol, neváhajte a okamžite ho vezmite. Pomôže vám skoncovať so svrbením pokožky hlavy postihnutej lupinami.
  1. Zastavte tvorbu lupín pomocou šampónu proti lupinám, ktorý obsahuje jednu alebo viac aktívnych zložiek, bojujúcich proti lupinám… Lupiny sa u vás vyskytujú preto, pretože pokožka vašej hlavy je domovom kvasiniek rodu Malassezia. Všetky typy pokožky hlavy hostia malú populáciu kvasiniek Malassezia, ak však máte lupiny, je pravdepodobné, že sa u vás tieto kvasinky premnožili. Vedci doteraz s istotou nezistili príčinu, ale s určitosťou vedia, ako tento stav zmeniť. Šampóny proti lupinám, ktoré obsahujú zložky sťažujúce rozmnožovanie kvasiniek rodu Malassezia, dokážu kontrolovať, zastaviť a zvrátiť rast týchto kvasiniek. Keď sa zníži populácia kvasiniek Malassezia, lupiny zostanú latentné.

Šampóny proti lupinám nemusia byť dostupné vo vašom lokálnom supermarkete, ale hľadajte na internete a nájdete ich stovky. Najlepšie z nich obsahujú kombináciu aktívnych látok, ktoré zneškodňujú kvasinky Malassezia. Predstavte si, že máte len jeden koláč,  alebo možnosť výberu medzi dvoma. Ktorý si vyberiete? Ktorý najviac uspokojí vaše maškrtné chúťky? Jeden vám ulahodí, ale dva sú istota. Mimoriadne účinné šampóny proti lupinám využívajú ten istý princíp, obzvlášť tie, ktoré liečia ťažké stavy lupín. Preto najlepšie šampóny proti lupinám obsahujú kombináciu dvoch alebo viacerých aktívnych látok, zneškodňujúcich kvasinky Malassezia. Ide o zložky ako napríklad;

  • Klimbazol
  • Piroktón olamín
  • Ketokonazol
  • Pyritión zinočnatý

Zlatý priemer medzi šampónmi proti lupinám predstavujú šampóny, využívajúce kombináciu dvoch aktívnych látok zneškodňujúcich kvasinky Malassezia spolu so zložkami na zjemnenie a rozpustenie existujúcich vločiek z lupín.

  1. Ošetrujte lupiny kyselinou salicylovou … Pri hľadaní účinných prostriedkov proti lupinám môžete naraziť aj na ošetrenie kyselinou salicylovou. Táto metóda sa však neodporúča bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom. Ako účinný domáci prostriedok na liečenie lupín sa odporúčajú tabletky Aspirínu – konkrétne rozdrvené tabletky nanesené na pokožku hlavy. Dôvodom, prečo má tento domáci prípravok potenciál odstrániť lupiny, je kyselina salicylová.Tip pre citlivú pokožku hlavy: Kyselina salicylová môže niekedy podráždiť citlivú pokožku hlavy. Ak máte suchú alebo obzvlášť citlivú pokožku hlavy, vyhýbajte sa použitiu kyseliny salicylovej a uprednostnite iné liečivé prostriedky proti lupinám.Aplikáciu tohto liečebného postupu vždy konzultujte so svojim lekárom.
  1. Ošetrujte lupiny uhľovým dechtom … aj keď to neznie príťažlivo, uhľový decht je rokmi overený liečivý prostriedok na pokožku hlavy postihnutú lupinami. Áno, vyrába sa z uhlia. Áno, je prírodný. Áno, funguje.Najlepšie výsledky sa zabezpečia použitím hotového šampónu proti lupinám s uhľovým dechtom. Kúpou takého prípravku si zaručíte, že je vyrobený podľa fungujúcej a bezpečnej receptúry a že nezhorší stav vašej citlivej pokožky hlavy.Uhľový decht, podobne ako olej Tea Tree, je zmesou zložiek, o ktorých je známe, že odstraňujú symptómy nielen lupín, ale aj psoriázy. Obidva tieto stavy pokožky sú známe  zhlukmi vločiek zo suchej vločkovitej kože. Preto sa predpokladá, že uhľový decht pomôže normalizovať mieru odlupovania kože, keďže pôsobí podobne ako kyselina salicylová.
  1. Ošetrujte lupiny kombináciou oleja Tea Tree a kokosového oleja … neexistujú jednoduchšie domáce liečivé prostriedky proti lupinám ako kokosový olej spolu s olejom Tea Tree. Zatiaľ čo dôrazne odporúčame vyhýbať sa väčšine prípravkov proti lupinám z internetu, jednoduchosť zmesi oleja Tea Tree a kokosového oleja z nej robí naozaj účinný prostriedok. Pre prípady mierneho alebo stredne silného postihu lupinami predstavuje zmes oleja Tea Tree a kokosového oleja prospešný prírodný liečivý prostriedok proti lupinám, pokiaľ  je pripravená v správnej koncentrácii – to je veľmi dôležité. V ďalšej časti sa dočítate, ako pripraviť túto zmes.Kokosový olej funguje na dvoch úrovniach. Prvou je podpora liečby suchej pokožky. Druhou je skoro 50% obsah antibakteriálnej kyseliny laurovej.Kokosový olej je výborným hydratačným prostriedkom. Základ kože tvorí tuk, suchá pokožka trpí nedostatkom tuku, preto použitie kokosového oleja napomáha liečbe existujúcich kožných vločiek a zároveň prevencii tvorby vločiek v budúcnosti. Ak máte klasický prípad seboroickej dermatitídy, tiež známy ako lupiny mastnej pokožky hlavy (ako si pamätáte, uvádzali sme, že lupiny nie sú skoro nikdy diskriminačné, nuž, toto je jeden prípad kedy sú, keď mastná pokožka hlavy má tendenciu tvoriť lepšie podmienky pre rast kvasiniek rodu Malassezia), bude pre vás prospešné použiť tento prípravok počas noci, alebo hodinu pred umývaním vlasov šampónom.Olej Tea Tree je prírodne aktívne antiseptikum, ktoré pomáha pretvárať vašu pokožku hlavy na nehostinné prostredie pre kvasinky Malassezia.Olej Tea Tree je významnou zložkou v boji s lupinami. Obzvlášť olej s vysokým podielom terpinen-4-ol. Po zmiešaní oleja Tea Tree s kokosovým olejom v správnej koncentrácii dostávate prírodný liečivý prostriedok proti lupinám.

Hair care conditioner

Hair care conditioner

€9,99

Zobraziť výrobok


Čo sú lupiny?

Lupiny sú formou dermatitídy. Podobne ako ekzém. Znaky a symptómy sú podobné, avšak namiesto postihnutia celého tela, lupiny, tiež klinicky známe ako seboroická dermatitída, sa obvykle vyskytujú len na pokožke hlavy. Lupiny sa môžu nachádzať na miestach pokožky, ktorá je pokrytá vlasmi, resp. chlpmi alebo na miestach, ktoré sú často mastné. To znamená v obočí, záhyboch pri nose, na tvári a aj v ochlpení intímnych častí tela.

Ak máte diagnostikovateľné lupiny, budete vykazovať nasledujúce symptómy;

  • Veľké vločky suchej bielo-žltej kože
  • Začervenaná, svrbivá, zapálená a vločková koža
  • Niekedy, prípadne často, mastná pokožka hlavy

Lupiny sú diagnostikované, ak pokožka vykazuje zvýšený výskyt kvasiniek rodu Malassezia. Hoci sa nepovažujú za hlavnú príčinu vzniku lupín, regulácia premnoženia týchto kvasiniek dostáva lupiny pod kontrolu. Prvotná príčina a spúšťač ochorenia stále neboli objavené, preto doteraz nie je známa liečba lupín.

Čo to pre vás znamená? Nasleduje skvelá novinka. Môžete úspešne ošetrovať vaše lupiny. Bielo-žlté vločky zmiznú a výskyt lupín sa minimalizuje. Môžete sa zbaviť začervenanej, svrbivej, vločkovej kože. Môžete zabrániť, aby sa lupiny znovu objavili. Všetko toto sa však dá docieliť len vďaka neustálemu ošetrovaniu. To znamená, vyššie uvedené kroky 1 až 6 budú musieť natrvalo patriť do vašej rutinnej starostlivosti o pokožku hlavy.

Príčiny

Lupiny majú pôvod vo vlasových folikuloch, čo znamená, že sú často prítomné na miestach kože, ktorá je pokrytá vlasmi, alebo je mastná. Vlasové folikuly tiež známe a viditeľné ako póry, vylučujú kožný maz, olejovú zmes kožných tukov, a kvasinkám Malassezia sa darí prežívať v tukoch.

Všetky plochy kože sú zložitým mikrobiologickým domovom miliardy kvasiniek, plesní a baktérií. Je to normálne a prirodzené. Mikrobiálna flóra, jej starostlivo vyvážená populácia, pomáha udržiavať kožu v zdravom stave. Keď však niektorý kmeň baktérií alebo kvasiniek začne patogénne rásť, vytvoria sa podmienky pre tvorbu napríklad akné alebo lupín.

Zvýšené vylučovanie kožného mazu napomáha vytvárať atraktívne prostredie pre kvasinky Malassezia vo vlasových folikuloch. Udržanie obidvoch týchto príčin pod kontrolou prispieva k zmierneniu a odstraňovaniu symptómov lupín.

Symptómy

Ako sa dá rozpoznať, či máte lupiny alebo suchú pokožku hlavy? Kedy sa niekoľko bielych smietok na vašich pleciach zmení na klinicky diagnostikovateľné lupiny? Rozdiel medzi lupinami a suchou pokožkou hlavy je dôležitý, pretože ošetrenie týchto dvoch stavov sa výrazne líši. Lupiny prosperujú v mastných podmienkach, preto postupy ošetrenia suchej pokožky hlavy môžu stav lupín zhoršiť.

Rozdiel medzi lupinami a suchou pokožkou hlavy sa dá vyjadriť veľmi jednoducho. Ak máte lupiny, budete mať veľké vločky resp. zhluky bielo-žltej kože. Ak máte suchú pokožku hlavy, budete mať malé biele vločky odumretej kože. Zároveň sa lupiny najlepšie držia na mastnej pokožke hlavy, zatiaľ čo suchá pokožka hlavy … je suchá.

Často kladené otázky

Prečo ľudia dostanú lupiny?

Lupiny sú spôsobené nerovnováhou mikroflóry na pokožke hlavy. Koža je prirodzeným domovom baktérií a kvasiniek. Ak sú vo vyváženom stave, pokožka hlavy je zdravá. Keď nastane nerovnováha, vyvinú sa lupiny. Lupiny sú spôsobené premnožením kvasiniek rodu Malassezia, ktoré sa najlepšie držia v mastnom prostredí.

Čo je dobré proti lupinám?

Na prevenciu a odstránenie lupín sa odporúčajú prírodné antiseptiká ako napríklad olej Tea Tree. Pre vlasy s lupinami radíme používať hotový šampón s obsahom oleja Tea Tree.

Ako použiť olej Tea Tree proti lupinám?

Olej Tea Tree je prírodným antiseptikom, ktoré napomáha kontrolovať populácie lupín na pokožke hlavy, spôsobené kvasinkami rodu Malassezia. Olej Tea Tree sa môže použiť v hotovom šampóne s obsahom tohto oleja.